Ülkemizde kış turizmi yönünden en çok rağbet gören yerlerin başında Kartepe gelmektedir. Kocaeli’ne bağlı olması ile özellikle haftasonu tatillerinde, Marmara bölgesinde yaşayanlar tarafından tercih edilmektedir.

Şehir merkezi ile arasında yaklaşık yarım saatlik uzaklık vardır. Avantajlı konumunun yanı sıra kayak başta olmak üzere birçok kış sporuna da gelişmiş imkanları ile ev sahipliği yapmaktadır.

Kartepe’de Gezilecek Yerler

Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan Kartepe, çeşitli köylerin birleşmesiyle meydana gelmiş ve ilçe konumuna ulaşmıştır. İpek Yolu güzergahında yer alıyor olması tarihi değerini arttırmaktadır. Günümüzde ise ülkemizin turizm sektörüne sezonluk olarak hizmet eden bir ilçe konumundadır. Özellikle kış tatili dönemlerinde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğramaktadır. Yemyeşil doğası, beyazlarla kaplı yüksek dağları ve tertemiz havası ile birçok doğa sporu için uygun niteliktedir.

Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe’nin turizm bölgesi olmasını sağlayan en önemli unsur bünyesinde bulunan bu kayak merkezidir. Türkiye’nin en önemli kayak merkezleri arasında yer alır. Bu önemi dolayısıyla ülkenin birçok yerinden yerli turist ağırlamakla birlikte çeşitli dünya ülkelerinden gelen yabancı turistlere de kapılarını açar. Belediye tarafından yapılan bakım ile bu kayak merkezi ziyareti çok daha kolay bir hal almaktadır. Özellikle yolların sürekli tuzlanarak açık halde bulundurulması, kayak merkezine verilen önemi kanıtlar niteliktedir. Kayak merkezi çeşitli pistler halinde bölünmüştür. Kayak yapacak kişilerin düzeylerine göre pist belirlenir ve zorluk düzeyi en uygun olan pisti tercih etmesi sağlanır. Bu durum hem güvenlik açısından hem de kişinin keyif alması için önem taşımaktadır. Pistlerde teleski ve telesiyej mekanizmaları kullanılarak zirvede yukarı çıkılır. İkisini birbirinden ayıran özellik ise oturarak veya ayakta kullanılıyor olmasıdır.

Thököly İmre Anıtı

Bu anıt, Kartepe bölgesinin tarihi değerlerinden biridir. Tarihi 18. yüzyıla uzanmakla birlikte Osmanlı’ya sığınmacı olarak gelen Tökeli İmre için yaptırılmıştır. 1906 yılına denk Tökeli İmre’nin mezarına da Kartepe ev sahipliği yapmıştır ancak daha sonra ülkesine götürülmüştür. Mezarın götürülmesine rağmen anıt korunmuş, tarihi değeri ve manevi anlamı dolayısıyla ziyarete açık hale getirilmiştir. Söz konusu Thököly İmre Anıtı, Seka Parkı içerisinde yer almaktadır. Özellikle bu bölgeden geçildiği zaman kısa da olsa uğranmalı, tarihi dokusu hissedilmelidir.

Maşukiye

Kartepe’ye yaklaşık yirmi dakika uzaklıktadır. Günübirlik ya da konaklamalı olarak Kartepe gezisine gelenler genellikle Maşukiye’yi de gezi planlarına dahil etmektedir. Sapanca gölünün kıyısında olmasının verdiği avantaj ile muazzam bir güzelliğe sahiptir. Şehir gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için ideal kaçamak noktası niteliğindedir. Sakin yapısı, yeşillerle donatılmış görüntüsü, piknik ve yürüyüş gibi aktivitelere uygunluğu bakımından beğeni kazanmaktadır.

İçerisinde ihtiyaçlara ve damak tadına uygun şekilde çeşitlenen birçok restoran da yer almaktadır. Bu restoranların genellikle et ve balık türüne yönelik olduğu söylenebilir. Tarihi geçmişine ait birçok rivayet olsa da asıl güzelliğini doğal zenginliğinden almaktadır. Havası, bitkileri, su kaynakları ile huzur verici bir atmosferi misafirlerine sunmaktadır.

Kartepe’de Yemek

Kartepe’nin konum olarak orta bir noktada bulunması mutfağını da olumlu yönden etkilemiştir. Ülkenin çeşitli yerlerinden harmanlanarak elde edilen bir yemek zenginliğine kavuşmuştur. Bu bakımdan hem yerli hem de yabancı turistler damak tatlarına uygun lezzeti bulmakta zorluk yaşamamaktadır. Balık, et ve sebze gibi birçok besinin kullanıldığı yemekler Kartepe restoranlarında lezzetli bir şekilde servis edilmektedir. Restoranlarda sunulan lezzetlerin yanı sıra kişiler doğal ortamın avantajını kullanarak kendileri de mangal yapabilmektedirler. Özellikle soğuk kış günlerinde sucuk ekmek, köfte ekmek gibi yiyecekler, aileler için vazgeçilmez olmaktadır.

Alabalık: Özellikle balık restoranlarının menüsünde yer alan en temel yiyecektir. Kartepe’de oldukça lezzetli olmasından dolayı beğeni kazanmakta ve sıklıkla tercih edilmektedir. Balık sevenler alabalığı bir de Kartepe’de denemelidir.

Kiremitte Köfte: Köftenin en lezzetli hallerinden biri olarak kabul edilebilir. Kartepe’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında gelmektedir. Kendine özgü, kiremit rengi kabı ve peynirle zenginleştirilmiş görüntüsü sayesinde ilgi odağı olmuştur. Özellikle baharatlı yemek sevenler için idealdir. Genellikle içine soğan ve sarımsak da katılır.

Ayva Tatlısı: Daha önce ayva tatlısı denememiş olanlar, bu ilki gerçekleştirmek için Kartepe’yi tercih edebilir. Pastane veya tatlıcı gibi birçok noktasında ayva tatlısı satılmaktadır. Ekmek ayvası kullanılarak hazır hale getirilen bu tatlının yapımında şerbet kullanılır. Mevsimsel yapısı ve ısıtıcı özelliğinden dolayı özellikle kış aylarında tüketilir. Tarifi daha detaylı olmakla beraber malzemeleri arasında tarçın ve karanfil de yer almaktadır.

Ovma Çorbası: Kocaeli’nin yöresel yemeklerinden biridir. Sıcak ve lezzetli yapısı ile kış aylarının aranan çorbası olmaktadır. Un, tereyağı, süt ve yoğurt gibi malzemeler kullanılır. Kısa sürede hazırlanabilecek pratik bir tarifi vardır. İster detaylı tarifine bakarak kendiniz yapabilir isterseniz de herhangi bir Kartepe restoranına giderek bu çorbayı sipariş edebilirsiniz. Hafif bir çorba molası vermek istenildiği zaman Ovma Çorbası, özgün bir seçenek olacaktır.

Gebze Mantısı: Kocaeli’ne özgü bir lezzet olan Gebze mantısının özelliği, içinin tavuklu pilav kullanılarak hazırlanıyor olmasıdır. Kare halinde kesilerek kapatılan bu mantılar, hazır hale geldiği zaman kendine has bir lezzete kavuşmaktadır. Kartepe’nin birçok noktasında bu yöresel lezzet denenebilir. Kapatılma şekli ise bilindik mantılara göre daha büyüktür. Bohçaya benzer şekilde bir görünümü vardır. Özellikle lokanta tarzı yerlerin menüsünde bulunabilir.

Kartepe’de İklim

Kartepe hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Dolayısıyla birçok hava tipinin farklı zamanlarda görüldüğü söylenebilir. Yazları sıcak olmakla birlikte kışları yağışlı ve fazla sert değildir. Marmara ve Batı Karadeniz bölgesinin ortasında yer almasından dolayı çeşitli iklim geçişleri yaşanabilir. Genellikle kış tatili amacı ile tercih edildiği için kasım, aralık, ocak, şubat gibi ziyaret edilmesi daha uygun ve verimli olacaktır.

Kartepe’de Gece Hayatı

Kış turizminin yaşandığı her bölgede olduğu gibi Kartepe’de de sezonluk bir gece hayatı söz konusudur. Turistlerin yoğunluk kazandığı kış aylarında çeşitli müzik etkinlikleri, aktiviteler, yarışmalar düzenlenir. Bu eğlenceler bazen sabaha kadar sürer. Eğlenceler genellikle oteller tarafından düzenlenmektedir. Bunun dışında çeşitli sanatçılar konsere gelir, kayak partileri düzenlenir. Yaz aylarında ise hareketlilik azalır, gece hayatı sakinlik kazanır. Kış sezonunun en yoğun olduğu zaman ise yarı yıl tatiline denk gelen ocak ve şubat aylarıdır.

Kartepe’de Günlük Harcama

Kartepe’de yapılacak olan günlük harcama sezona göre değişmektedir. Kış aylarında özellikle konaklama fiyatları artış gösterir. Konaklama dahil çeşitli aktiviteler ve yemek parası da düşünülecek olursa ortalama gelire sahip biri, günlük 200-350 TL arası harcayabilir.

Kartepe’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kartepe aynı zamanda kayak merkezi olarak kullanıldığı için dikkat edilecek noktalar da ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu durumun önemi kavranmalı, her zaman tedbirli bir şekilde hareket edilmelidir.

  • Kayak yapılırken kişi bilgisine ve kayak tecrübesine en uygun olan pisti tercih etmelidir.
  • Kayak malzemelerinin kaliteli ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.
  • Özellikle kış tatili için konaklamalı bir Kartepe tatili yapılacak ise mutlaka önceden rezervasyon yaptırılmalıdır.
  • Kullanılan doğal alanları temiz bırakmak için ekstra çaba gösterilmelidir.
Kartepe Detaylı Gezi Rehberi
4.3333333333333 9
ÖNE ÇIKANLAR