Mısır benim gibi mitolojiyi çok seven insanların hep ilgisini çekmiştir. Zengin ve gizemli mitolojisini mimari yapılarına nakşeden antik mısır gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Bence öğrenmenin en iyi yolu resimlerden, kitaplardan çok o tarihsel şaheserleri gözlerimize kazıyacak şekilde dikkatlice görmek, gezmek. Mısır bence mitoloji ve tarih için başlıca adreslerden ki tırmanışlar, uzun yürüyüşler ve gün batımı için oldukça doğru bir adres olduğunu da yazının devamında anlayacaksınız. Eğer yurtdışı gezi planınız varsa bir düşünün derim.

Peki neler var bu canlı tarih müzesinde? Mısır'a giderseniz emin olun pişman olmayacaksınız. O kadar çok görülecek yer ve eşsiz güzellikteki tarihi eserler emin olun sizi büyüleyecek. Lafı daha fazla uzatmadan en çok ziyaret edilen yerlerden yani Gize Piramitlerinden başlayalım.

Gize Piramitleri

Gize bölgesinde bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri Mısır denince akla ilk gelen yerlerden. En büyük piramit Keops, en küçük piramit ise Mikerinos Piramidi'dir.

Keops Piramidi: Diğer adı Keops'un ufku olan bu tarihi eserin ilk yüksekliği 146,58 metre iken günümüzde zeminden kaynaklı 138,8 metre dir. Kütlesi 5.000.000 ton olan bu devasa yapının her bir taşı 2,5 tondur. Dünyanın yedi harikasında yerini hiç kaybetmeyen piramit Firavun Khufu için yapılmıştır. En büyük insani yapı olma özelliğini bitiminden sonra 3800 yıl korumuş olan yapı, en yüksek olma özelliğini 4000 yıldır koruyor.

Yapıda toplam 3 oda bulunmuştur. Piramidin üstüne yapılan kaya oyularak en alttaki oda elde edilmiştir. Daha sonra adları kral ve kraliçe odaları olan diğer iki oda ise piramidin üst kısmında bulunmaktadır. Bu eşsiz yapıt iki tapınağı birbirlerine bağlayan yoldan ve mezarlardan oluşan bölgenin bir parçasıdır. Yapı 2.3 milyon kireç taşından oluşuyor. Hem bu sayı hem de kral odasında bulunan granit taşının 500 mil uzaktan getirilmiş olması araştırmacıların ilgisini oldukça çekmektedir.

Kefren Piramidi: Kafre diye de anılan piramit Keops Piramidinden küçük olduğu halde yüksekliği sebebiyle daha büyük gözüküyor. Toplam iki oda saptanan piramitte en alttaki oda kral için, en üstteki oda ise kraliçe için yapılmıştır. En üstteki koruyucu kaplamanın günümüzde de sağlam kalması sevindiricidir. En üstteki taşın 36 ton olması ve oraya nasıl konulduğu gizemini koruması nedeniyle ilgileri üstüne çeken piramit Firavun Kefren için yapılmış olup Kefren'in oğlu Mikerinos tarafından inşa edilmiştir.

Mikerinos Piramidi: Bu Piramidi diğer Gize piramitlerinden ayıran özelliklerinden biri mezar odasının alt bölümde olmasıdır. Piramidin inşasına Firavun Mikerinos başladı, oğlu Firavun Shepseskaf bitirdi.

Karnak Tapınağı

Karnak tapınağı Gize piramitlerinden sonra en çok ziyaret edilen yerdir. Bölgedeki en büyük tapınak olma özelliğini taşıyan yapı 8000 adak taşı, 450 heykel ve 10'a yakın sfenks bulundurması ile ilgileri üzerine çekiyor. Süslemeleri kabartma yerine kazıma yöntemi ile yapılan tapınak, başlangıcından bitimine kadar her firavunun eklemeler yaptığından dolayı yapımı 2000 yıl sürmüş ve bitmeyen tapınak diye anıldığı görülmüştür.

Edfu Tapınağı

Mısır mitolojisinde sıkça rastlanan şahin başlı tanrı Horus'a ithafen yapılan tapınak Karnak tapınağından sonra en iyi muhafaza edilmiş tapınak olma özelliğini taşıyor. Nil'in batı kıyısında yer alan ilgi çekici yapıtın M.Ö. 237 yılında inşası başladı ve M.Ö. 57 yılında sona erdi. Yüksekliği 79 metre, genişliği 36 metre olan tapınak kum taşından yapılmıştır.

Filai

Mısırca Pilak denilen yapıt UNESCO Dünya mirası listesinde bulunuyor. Alüvyonla kaplı granit ada, Nil'in taşkınlığı ile baş edebilmesi ve her zaman yüksekte kalması ile ünlü olan tapınaktır. Ceziretül birba (tapınak adası) isminin kaynağıdır. Ziyaret etmenizi öneririm.

Luxor (El-Uksur)

Luxor köyü küçük bir köy olmasına karşın Mısır'da ünlü bir köydür. Bunun nedeni ise ünlü Luxor Tapınağı'dır. 12. Hanedanlık dönemi için Mısır'ın başkentinde bulunan yapıt. Amenhotep inşasına başlamış ve Ramses eklemeler yaparak tamamlamıştır.

Krallar Vadisi (Firavunlar Vadisi)

64 Firavun, yüksek konumdaki asiller, eşleri ve çocuklarının anıt mezarlarını barındıran vadi Mısır'ın en ünlü ve en değerli vadisidir. 18. Hanedanlık döneminde. Thotmase vadiye ilk gömülen, 6. Ramses ise son gömülen kişidir. Definler M.Ö. 1539 ve 1075 yılları arasında yapılmış yapıt bütününün amacı mezarlardaki manevi ve maddi yönden oldukça değerli olan eserleri hırsızlardan korumak amaçlı gizlenmiş anıt mezarlar yapmaktı. Thotmase, Thoth'dan doğan anlamına gelir. Savaşçı Firavun 18. Hanedanın 3. Firavunu idi. 6. Ramses 20. Hanedanın son kralı olup günümüze bir çok tarihi eser bırakılmasında payı vardır.

Büyük Gize Sfenks

Mısır mitolojisiyle az da olsa ilgiliyseniz mutlaka kıyamet ve ölüm ile alakalı bilginiz vardır. Mısır Mitolojisine göre insan yargılanmak için kalbi tartılır ve eğer kötülüklerle doluysa aslan başlı yaratığın önüne atılır ve acılı bir işkence görür. Ayrıca tanrıları içinde aslan ile ilişkili olanları da vardır. Kısacası çölün etkisi aslan mitolojiye yansımış. Sfenks bunun somut ve değerli bir yansımasıdır. İnanışa göre ölüm ile yakın bir ilgisi olan aslan piramitleri daha doğrusu firavunları koruyor. Kefren Piramidi'nin tam karşısında bulunan yapıta mümkünse gün batımında bir yürüyüş ile ulaşın, eşsiz bir görüntüdür, sfenkslerin ardında Giza piramitlerini seyretmek.

En ünlü yerlerini tanıtmaya çalıştığımız Mısır'ın gezilecek diğer yerleri; Kahire Mısır Müzesi, 120.000 tarihi eseri tek seferde görmeniz mümkün. Neolitik mimari ile inşa edilmiş arkeoloji müzesi olan bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririm. İskenderiye Kütüphanesi, Gize Nekropolü, Ebu Simbel, Saqqara, Basamaklı Piramit, Ras Muhammed Milli Parkı, Montaza Sarayı, Azize Katerina Manastırı, Asvan Adası ve son olarak Dev Memnon Heykelleri de görmeniz gereken yerlerden. Bu arada çöl iklimini size hatırlatmak isterim. Gündüzleri ne kadar sıcaksa geceleri bir o kadar soğuk oluyor.

Mısır'ı Tanıtan Kısa Film

Mısır Gezilecek Görülecek Yerler
4.75 4
ÖNE ÇIKANLAR