Tarihi Sarıkamış harekatı ile ün kazanmış olan bu ilçe, Kars iline bağlıdır. Bilinen bir rivayete göre adını Sarıkamış çukuru olarak bilinen bölgeden almıştır. Geçmiş tarihte belli bir süre Rus egemenliğinde olan Sarıkamış, günümüzde Rus medeniyetinden de birçok izler taşımaktadır.

Sarıkamış'ta Gezilecek Yerler

Sarıkamış'ta gezilecek yerler genellikle tarih teması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Birçok savaş ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olmasından dolayı çeşitli mimarileri, kaleleri ziyaret edilmeye değer bir kültürel miras özelliği taşır.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi gezisi yapanlar Sarıkamış'ı da mutlaka ihmal etmemeli, kültürel birikimini arttırmalıdırlar. Sokaklarında yürümek bile tarihi dokusunu hissettirecektir. Aynı zamanda Sarıkamış, karlı ve çeşitli aktiviteler için elverişli yapısından dolayı kış turizmi yönünden de gelişmeye devam etmektedir.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Ülkemizin en önemli kayak merkezlerinin arasında yer almaktadır. Turizm yönünü güçlendirmek amacı ile milli park sınırları içine dahil edilmiştir. Konum olarak avantajlı bir noktada olduğu söylenebilir. Havaalanından kayak merkezine ulaşım sağlamak yaklaşık yarım saat kadar sürmektedir. Bununla birlikte ilçe merkezi ve çeşitli yerlerden belediye otobüsleri ile ulaşım sağlamak mümkün olmaktadır. Çevre illerden gelenler genellikle günübirlik ziyareti tercih etse de konaklama imkanları da kayak merkezi içerisinde bulunmaktadır. Önceden rezervasyon yaptırıldığı takdirde yer bulmak zor olmayacaktır.

En önemli kış aktivitelerinin arasında kayak geldiği için çeşitli malzemeleri kiralama imkanı da kolay ve pratik bir şekilde sunulmuştur. Sarıkamış 2700 metreye ulaşan rakımı ile ülkemizin en yüksek yerleri arasında yer almaktadır. Bu durum ilçeyi kış turizmine daha elverişli hale getirir.

Bununla birlikte Kar uzunluğunun bir buçuk metreye kadar ulaştığı dönemler yaşanır. Mart ayında erimeye başlayan kar ile kayak sezonunun en uzun sürdüğü turizm merkezlerinden biridir. Sarıkamış'ın yüksek rakımında yetişen tek bitki, Sarıçam bitkisidir. Kilometrelerce uzunluğu olan kayak pisti de sarıçamlarla kaplıdır. Bu kayak merkezini özel yapan bir diğer etken ise karın kristal yapıya sahip olmasıdır. Bu kendine has özellikleri ile vakti ve imkanı olanlar için mutlaka tercih edilmesi gereken kış tatil bölgelerinden biri olmaktadır.

Katerina Köşkü

19. yüzyılın sonlarına doğru Çar Nikola, karısı için yaptırmıştır ancak bunun dışında yapımına dair çeşitli rivayetler de anlatılmaktadır. Tarihte av köşkü, hastane, saray gibi farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. İlçenin ormanları içerisinde yer almaktadır ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Taş duvarları, ahşap yapısı ile kendine has bir mimariye sahiptir. Yakın geçmişte askeri olarak da kullanılmış olan bu köşk, Sarıkamış'ın en ilgi çekici yapılarından olmakla birlikte günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesi altındadır. İlerleyen zamanlarda çeşitli restorasyonlar yapılarak otele dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Zivin Kalesi

Kaleleri ile ayrı bir tarihi değer kazanmış olan Sarıkamış'ın gezilecek en önemli yerlerinden biri Zivin adını almış olan bu kaledir. Sarıkamış ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İsmini ise bağlı bulunduğu 65 hanelik köyden almaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait izler taşıyan bu kalenin kesin olarak ne zaman yapıldığı bilgisine ise ulaşılamamıştır.

Kale, harplar ve zamanın etkisi ile günümüze çeşitli deformasyonlara uğramış şekilde ulaşmıştır. Mimari yapısı zarar görmüş, surlarının büyük kısmı geçen süre içerisinde yıkılmıştır. Yapımında moloz taş ve kayalar sık sık kullanıldığı ise gözlemlenen ilk noktalar arasında yer alacaktır.

Urartu döneminde kurulmuş olmasının doğal sonucu olarak bu medeniyete dair de birçok izler taşımaktadır. Yapılan araştırmalar sonrasında kalenin bir tarafında yer altı tünelinin varlığına dair izlere rastlanmış, ancak günümüzde kapanarak işlevini yitirmiş olduğu anlaşılmıştır.

Osmanlılar ve Rusların savaş zamanında kale, zivin çatışmasını yaşamıştır. Başlangıçta Türkler tarafından yenilgiye uğratılan Ruslar geri çekilmiş ancak daha sonradan güç kazanarak tekrar savaş ilan etmiş ve saldırmışlardır. Bunun sonucunda ise şu an ülkemiz sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış, 40 yıl boyunca Rusların elinde kalmıştır.

Sarıkamış Kültür Evi

Bir müzisyen tarafından kurulmuş olan bu ev, hem restoran olarak hizmet vermektedir hem de çeşitli tarihi objelerin sergilendiği bir kültür merkezi işlevi görmektedir. Sarıkamış gezisinde kısa bir süre de olsa da bu kültür evine uğramak keyifli bir aktivite olacaktır. Tarihi atmosfer içerisinde yenilen yemek de geziye ayrı bir keyif katmaktadır.

Sarıkamış'ta Ne Yenir?

Sarıkamış Cağ Kebabı: Sarıkamış'a gidildiği zaman mutlaka denenmesi gereken özel bir lezzettir. Bölgede yetişmiş olan sağlıklı kuzuların etleri kullanılarak hazırlanır. Çeşitli lokanta ve restoranlarda son derece kaliteli bir şekilde sunulmaktadır. Doğu Anadolu'da yaygın olarak kullanılan bu kebap, Sarıkamış'ta da en güzel hali ile ziyaretçilere sunulmaktadır.

Açık Büfeler: Otellerin açık büfe yemek imkanları da son derece cezbedici olmaktadır. Özellikle kayak merkezi çevresinde sık sık açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği sunan otellere rastlanabilir. Otel müşterisi olmasanız dahi ücret ödemesi yaparak bu avantajlı seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

Umaç Helvası: Kars'ın yöresel tatlı lezzetlerinden biri olan bu helvaya Sarıkamış'ta da rastlamak mümkün olacaktır. Özellikle kış mevsiminde sıcak bir şekilde servis edildiği zaman tadına doyulmaz bir lezzete sahip olmaktadır. Diğer klasik helvalardan farkı ise ununun yoğrularak hazırlanmasıdır.

Kars Kaşarı: Sarıkamış kahvaltı sofralarında da karşınıza çıkması muhtemel olan bu kaşar peyniri, kahvaltılarınızı çok daha lezzetli hale getirecektir. Üçgen şeklinde olması ile hemen tanınabilir. Özellikle yerli halk tarafından oldukça sık bir şekilde tüketilmektedir.

Sarıkamış'ta İklim

Soğuk ve ılıman bir iklim yapısına sahiptir. Genellikle tatil amaçlı ziyaret edenler kış ayını tercih etmektedir. Özellikle mayıs ayında yağış miktarı oldukça fazladır. Yıllık ortalama sıcaklığı ise düşüktür.

Sarıkamış Gece Hayatı

Gece hayatına yönelik bir turizm bölgesi olmasa da özellikle kış aylarında hareketlenme olmaktadır. Özellikle otel ve restoranların bünyesinde bulunan barlar, gece geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Bunun dışında gecelere kadar süren çeşitli kış ve kültür aktiviteleri de Sarıkamış'ın gece hayatına dahil edilebilecek etkinliklerden sayılabilir.

Sarıkamış Günlük Harcama

Turizm sezonunda fiyatlar ortalamanın üstüne çıkabilir ancak ekonomik seçenekler de mevcut olacaktır. Ortalama günlük harcama ise konaklamanın yapılacağı yer, kayak malzemeleri ve ulaşım tercihi ile belirlenebilir.

Sarıkamış'ta Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sarıkamış Türkiye'nin en yüksek yerlerinden biridir. Dolayısıyla özellikle bölge hakkında tecrübesi olmayan ziyaretçiler son derece dikkatli ve temkinli olarak ziyaret gerçekleştirmelidirler.
  • Kayak aktivitesi yapılmadan önce mutlaka kaliteli malzemeler tercih edilmeli, vücuda uygun olup olmadığı kontrol edildikten sonra alınmalıdır. Kayak tecrübesine uygun olan pistte kayak yapılmalıdır.
  • Konaklamak için çeşitli seçenekler mevcuttur. En uygun seçenek için gereken araştırma önceden yapılmalı ve buna göre rezervasyon yaptırılmalıdır.
  • Tarihi ve kültürel ziyaretlere önem vermek, geziyi her açıdan daha verimli hale getirecektir. Kayak ve çeşitli kış sporu aktiviteleri için kış ayında ziyaretçi yoğunluğu yaşansa da yılın her ayı ziyaret edilmeye elverişli bir yapısı vardır. Mayıs ayında ziyaret edilecek ise mutlaka şemsiye ve yağmurluk da edinilmelidir.
  • Tarihi yapıları ziyaret etmeden önce ön araştırma yapılmalı, hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Sarıkamış Detaylı Gezi Rehberi
4.6086956521739 23
ÖNE ÇIKANLAR