Doğası ve konumu ile bambaşka bir güzellik sunan Şirince Köyü, Ege bölgesinin en güzel yerleşim yerlerinden biridir. Huzur ve keyif dolu bir tatil geçirmek isteyenler, günübirlik ya da konaklamalı olarak bu köyü rota olarak belirleyebilirler. Zeytinlik ağaçları arasında yürüyüş yapmak dahi son derece rahatlatıcı bir aktivite olacaktır.
Şirince’de Gezilecek Yerler
Doğal bir keşif niteliği kazanacak olan Şirince gezisi, her yönden verimli zaman geçirmeye müsait olacaktır. Görülmesi gereken doğal güzellikleri, kendine özgü yeşillikleri, konsept evleri ve tertemiz havası ile ziyaretçilerine bambaşka bir atmosfer sunar. Özellikle yolu Ege'ye düşen gezgincilerin uğramadan geçmemesi gereken zenginliğe sahiptir.Doğal zenginliği kadar tarihi ve kültürel yönlerden de gelişmiş ve değer kazanmıştır. Turizmden sektörünün de katkısı ile geliştirilmeye devam etmektedir.
Şirince Köy Sokakları
Şirince'de yapılacak ilk ve en güzel aktivitenin köy turu olduğu söylenebilir. Araba gürültüsünden uzak gürültüsüz sokakları, turistik değer taşıyan rengârenk sokakları, kendine has dokusu, tarihi değer taşıyan yapısıyla farklı ve hoş bir atmosfer oluşturur. Uzun uzun sokaklarında gezinmek Şirince'de verimli vakit geçirmenin temel taşıdır.
Hediyelik eşyalar ve çeşitli aksesuar satışı yapan tezgahtarlar, Şirince'de dikkat çeken ilk nokta olacaktır. Turistlerin ilgisini çekme odaklı satışa sunulan bu eşyalar, köye renk katmakta, eğlenceli bir hava oluşturmaktadır. Köyde yer alan evler, geçmişten iz taşıyan mimarisi ile geleneksel bir görünüme sahiptir. Bununla birlikte yapılan restorasyonlar ile görsel güzelliği arttırılmıştır. Şirince gezisi boyunca tarihi dokusu kuvvetli bu evlere sık sık rastlanacağı için detaylı bir şekilde incelenebilir, görsel etkileyiciliği yüksek fotoğraf çekimlerinde kullanılabilir.
Tiyatro Medresesi
Şirince'ye gidildiği zaman ziyaret edilmeden dönülmemesi gereken en önemli yer tiyatro medresesidir. Köyü kültürel açıdan daha değerli hale getiren bu medrese, Anadolu'nun ilk tiyatro medresesi olarak kabul edilebilir. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen misafirler ile yoğun ilgi görmektedir. Sanatsal ve kültürel birikimi arttırmak, Şirince gezisinde geçirilen zamanı daha verimli hale getirmek için kısa süreli olsa da ziyaret edilmelidir. Köyün kültürel açıdan gelişimine sağladığı katkı ile değer kazanmaktadır.
Nesin Matematik Köyü
Şirince'ye 1 kilometre gibi çok yakın bir mesafede bulunan bu Matematik Köyü, 2007 yılından beri matematik ve bilim alanında hizmet vermektedir. Yapımında birçok zorluk yaşanmış, gönüllülerin özverili çalışmaları ile günümüzdeki halini almıştır. Özellikle son yıllarda, Şirince turizmini olumlu etkileyen en önemli unsurlar arasındadır.
Matematiğe dair birçok kıymetli hizmet vermesinin yanı sıra, Şirince bölgesinin kültürel zenginliğini arttırmakta, gelişiminin sürekliliği açısından umut niteliğinde olmaktadır. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra konum olarak da avantajlı bir bölge içerisinde yer alır. Yeşilliklerin bol olduğu, sakin bir alan içerisine kurulmuştur. Şirince’ye gelen turistler başta olmak üzere, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler de ziyaretçilerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
St. Jean Baptist Kilisesi
Konum olarak Şirince mahallesinde bulunan St. Jean Baptist Kilisesi, 1832 yılında kurulmuştur. İçerik ve bölüm zenginliği açısından etkileyici bir tasarıma sahip olan kilise, özellikle tarihe ilgi duyan kişiler için ideal bir ziyaret noktası olacaktır. Kilisenin dış yapısı, yeşilliklerle kaplı ve hafif manzaralı şekilde misafirlerini karşılamaktadır. İç kısmı ise uzun süre incelenebilecek detayları ve farklı bölümleri ile turistlerin dikkatini kazanmaktadır.
Hakkında en çok söz edilen özgün bir bölümünün de şarap mahzeni olduğu söylenebilir. Etkileyici görünüme sahip olması söz edilmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bunun dışında dilek havuzu da kilisenin keyifli ve farklı noktalarından biridir. Genel bütünü ile değerli bir yapı olan bu kilise, Şirince'nin en çok ziyaret edilen yapıları arasında yerini korumaktadır.
Celsus Kütüphanesi
İlk çağ uygarlıklarına ait kalıntıları günümüze ulaştıran Celsus Kütüphanesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Vakti kısıtlı olmayan Şirince ziyaretçileri için kolay ulaşılabilir konumda olan bu kütüphane, tarihi ve kültürel değeri açısından görülmeye değer bir yapıdır. Önceki zamanlarda binlerce kitaba ev sahipliği yapan bir kültür mirasıdır. Efes bölgesinde yer alan bu iki katlı değerli yapı, ziyaretçilerine tarih yolculuğu yaşatmakta, tarihi dokusu ile etkileyici duygular oluşturmaktadır.
Efes Antik Kenti
Şirince'ye yalnızca 11 km mesafede bulunan bu antik kent, Efes'de yer almaktadır. Bölgenin en önemli kültürel değerlerinden biri olmakla beraber dünyaca da önem kazanmış, Unesco Dünya Mirası listesinde yer almıştır. Arkeolojik zenginliği bakımından yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline gelmiştir.
Şirince’de Ne Yenir?
Mürver Şurubu: Şirince'nin kendine özgü lezzete sahip içeceklerinden biridir. Gezi sırasında kaliteli ve manzaralı bir Şirince mekânında mola vererek bu içeceği tatmak çok daha keyifli olacaktır. Mürver bitkisi kullanılarak hazırlanır.
Kumda Kahve: Şirince gezisi boyunca bol bol kumda kahve satıcılarına rastlamak kaçınılmaz olacaktır. Özel bir şekilde hazırlanan, kaliteli bir lezzete sahip kumda Türk kahvesi, yabancı turistler tarafından dahi sık sık tüketilmektedir. Genellikle ortalama fiyata sahip şekilde sunulmaktadır.
Kaymak Dondurma: Yaz aylarında yapılan Şirince ziyaretinin vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Salep kullanılarak yapılan bu dondurma, İzmir genelinde severek tüketilmektedir.
İzmir Köfte: Köfte denilince akla gelen ilk köftelerden biri İzmir köftedir. Kendine has lezzeti ile Şirince ziyaretlerinin de büyük beğenisini kazanmaktadır. Çeşitli lokanta ve restoranlarda uygun fiyata bu lezzet tadılabilir.
Şirince’de İklim
Şirince genellikle sıcak ve ılıman bir iklimin etkisi altındadır. Her mevsim ziyaret edilmeye müsaittir ancak özellikle kış aylarında yağışa karşı tedbirli olunmalıdır.
Şirince’de Gece Hayatı
Sakin atmosferi ile bilinen Şirince’de hareketli bir gece hayatının olduğu söylenemez. Tam aksine gece geç vakitlerde hayat tam anlamıyla durma noktasına gelir. Genel anlamda insanlarının hayat düzenleri de bu şekildedir. Yerli halkın çoğunluğu güne erken başlar. Dolayısıyla renkli gecelerin olduğu bir tatil isteyenler için ideal tatil rotası olduğu söylenemez. Doğal ortam ile iç içe olmak isteniyorsa mutlaka Şirince’ye uğranmalıdır.
Şirince’de Günlük Harcama
Şirince’de günlük harcama miktarı ortalama düzeydedir. Turizm odaklı bir bölge olmasından dolayı bazı yönlerden pahalıdır ancak ekonomik seçenekler de mevcuttur. Konaklama fiyatı da dahil edilirse günlük 200 TL’ye bir kişi konforlu bir tatil yapabilir. Harcama miktarı ve ihtiyaçlar azaltıldığı takdirde bu fiyat değişkenlik gösterebilir.
Şirince’de Dikkat Edilecekler
Şirince’nin de her bölge gibi kendine has özellikleri vardır. Bu durum bilinerek hareket edildiği zaman bu gezi çok daha keyifli bir hale gelecektir. Bunlardan birkaçı ise;
- En canlı zamanları gündüz saatleridir. Özellikle Şirince çarşısı turistlerin de etkisi ile bir hayli kalabalık olmaktadır.
- Şirince köyüne toplu ulaşım ile ulaşmak isteniyorsa Selçuklu merkezine gidilerek çeşitli ulaşım araçları kullanılabilir. Dolmuş seferleri düzenli olarak yapılmakta ve kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır.
- Özellikle tatil dönemlerinde Şirince’de konaklamak isteyenler mutlaka önceden rezervasyon yaptırmalıdır. Bu şekilde hem yer bulma sıkıntısı yaşanmayacak hem de ekonomik açıdan daha avantajlı olunacaktır. Konaklama imkanları ise çeşitli şekillerde ihtiyaca göre mevcuttur.
- Zeytinyağı başta olmak üzere köyün kendi ürettiği doğal gıdalar ziyaretçiler tarafından denenmekte ve birinci elden satın alınmaktadır.