Kış turizmi için ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olan Uludağ, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Bu ilgiye neden olan faktörler ise birçok yönden çeşitlilik göstermektedir.
Doğal güzelliklerinin zenginliği, bağlı olduğu ilin tarihi güzellikleri ve gelişmiş aktivite imkanları ile her yıl daha çok tercih edilir hale geldiği söylenebilir. Bulunduğu bölgenin en yüksek dağı olmakla birlikte yaklaşık 2543 metre yüksekliğe sahiptir. Dolasıyla kış sezonu boyunca yerli ve yabancı turist yoğunluğu yaşanmakta, ülkemizin her yerinden tatil noktası olarak tercih edilmektedir.
Uludağ’da Gezilmesi Gereken Yerler
Bir bölgeyi turizm açısından değerli kılan tarihi ve doğal güzellikler, tatili zenginleştiren en önemli unsur olmaktadır. Buna yönelik olarak Uludağ ziyaretçileri de, birçok açıdan verimli bir gezi planı oluşturmalıdır. Plana dahil olan turistik yerler hem kültürel birikimi arttıracak hem de tatilin daha kaliteli bir hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Doğal zenginliği ve konumu itibari ile ayrı bir değer taşıyan Uludağ’da gezilmesi gereken yerler ise aşağıda yer almaktadır.
Uludağ Çobankaya Yaylası
Doğal güzelliklerimizin önemli bir kısmını yaylalar oluşturmaktadır. Uludağ konumu üzerinde bulunan Çobankaya Yaylası ise yaklaşık 1700 metre yüksekliği ile ziyaretçilerine hem manzara hem de oksijen doyumu yaşatmaktadır. Yeşillerle donatılmış bir alan olan bu yayla, huzur verici doğası ile özellikle kamp tutkunları için ideal bir bölge sayılabilir. Çadırlar için geniş ve müsait bir alana sahip olmakla birlikte 1000 kişilik kapasiteye sahiptir. Alan içerisinde çeşitli ihtiyaçlara yönelik büfe, pansiyon, gazino gibi hizmetler sunulmaktadır. Kamp aktivitesi dışında, manzara seyri ve doğal keşif için Çobankaya parkuru üzerinde yürüyüş yapılabilir.
Softaboğan Şelalesi
Çobankaya yaylasına oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Dolayısıyla Uludağ ziyaretçilerinin kolay bir şekilde ulaşabileceği mesafededir. Şelalenin akış anının oluşturduğu manzara, etkileyici bir görüntü sunmaktadır. Dolayısıyla sık sık ziyaret edilmekte, gezi rotasına eklenmektedir. Bu gezi sırasında birçok dere ve çam ormanıyla da karşılaşılacaktır. Bu bakımdan güçlü bir doğal atmosfere sahiptir. Şelalenin geçmişine ait anlatılan çeşitli rivayetler, aynı zamanda tarihi değerini de arttırmaktadır. Konum olarak Bakacak yönü ilerisinde yer almaktadır.
Sarıalan
Uludağ’ın heyecan ve merak uyandırıcı aktivitesi olan teleferik, Sarıalan’a çıkmaktadır. Konum olarak oldukça yüksek olan bu bölge, doğal görüntüsü ile etkileyici bir manzara sunmaktadır. Bu yönüyle Uludağ seyahat planına eklenmesi gereken yerlerin başında gelir. Sarıalan içerisinde genellikle ızgara hizmeti sunan çeşitli restoranlar bulunmaktadır. Kendin-pişir kendin-ye sistemi yaygınlık kazanmıştır. Hayvanların yaşaması için elverişli bir ortam olan Uludağ’da etler oldukça lezzetli bulunmaktadır.
Bakacak
Çobankaya’nın ileri istikametinde Bakacak yer almaktadır. Doğa atmosferi içerisinde yer almanın yanı sıra Bursa’yı tepeden izlemek de mümkündür. Sahip olduğu muazzam manzara ile çekilen fotoğraflara da kartpostal benzetmesi yapılacaktır.
Keşiş’in Evi
Zirvenin aşağı kısmında yer alan bu kulübe, Keşiş’in evi olarak adlandırılır. Bulunduğu noktaya Keşiş Tepe de denilir. Uludağ’ın en güzel manzara noktalarından biri de burasıdır. Uludağ Platosu istikameti üzerinden ulaşım sağlanabilir.
Göller Bölgesi
Göller bölgesi, Uludağ zirvesinin aşağı kısmında yer almaktadır. Burada; Karagöl, Kilimli Göl, Aynalı Göl, Heybeli Göl, Buzlugöl, Soğukdere ve Çaylıdere Gölü olmak üzere toplam 7 adet göl bulunur. Rasat tepeleri üzerinden bu göllere ulaşım sağlanabilir.
Uludağ’da Ne Yenir?
Turistik bölgeleri tam anlamıyla tanımak ve gezmek, yemeklerini de deneyimlemekle mümkün olur. Uludağ’da ise konumu itibari ile hayvancılık gelişmiş, dolayısıyla et yemekleri ağırlık kazanmıştır. Restoranlarda et ve et ürünleri sıklıkla satışa sunulmakta, sık sık tüketilmektedir. Genellikle Bursa yemeklerinin hakim olduğu Uludağ mutfağı, turizm bakımından gelişiminin de etkisi ile genişlemiştir. Hem ülkemizin diğer bölgelerinden hem de çeşitli dünya yemeklerinden esinlenerek yemek çeşitliliği oldukça arttırılmıştır.
Gözleme: Özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinde en çok kullanılan yiyeceklerden biri olmaktadır. Soğuk bir iklim yapısına sahip olan Uludağ’da sıcak, taze ve lezzetli yönü ile sık sık tercih edilmektedir.
Mangal: Hayvanlarının gelişimini sağlıklı tamamlamalarından dolayı Uludağ etleri oldukça lezzetlidir. Dolayısıyla hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sık sık tercih edilmektedir. Talep oranına bağlı olarak et restoranları da günden güne artmaktadır. Restoranların en büyük özelliği ise genellikle enfes bir manzaraya sahip olmalarıdır. Tertemiz hava, bol oksijen ve ferah bir mekanın birleşimiyle oluşan atmosferde yenilen yemek, aynı zamanda unutulmaz bir anı olarak hafızalarda kalacaktır.
İskender: Ülkemizin her yerinde sevilen ve beğeni ile tüketilen İskender, en az bir kez de Uludağ’da denenmelidir. Tertemiz hava eşliğinde yenilen meşhur İskender, sizi oldukça memnun edecektir.
Cantık Kebabı: Bursa’nın ünlü lezzetlerinden biri olan ‘’cantık kebabı’’ Uludağ et restoranlarının da vazgeçilmezi olmaktadır. Oldukça lezzetli bir şekilde sunulan bu kebap, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından beğeni kazanmakta, sık sık tüketilmektedir.
Köfte: Uludağ köftesi mutlaka denenmelidir. Köfte, pide, tereyağı ve domates sosunun bir araya gelerek oluşturduğu muhteşem tat, Bursa ve Uludağ’ın birçok yerinde bulunmaktadır.
Uludağ’da İklim
Uludağ, oldukça yüksek bir konuma sahip olmasından dolayı havası da deniz seviyesine göre 10 derece daha düşük olur. Karadeniz ve Akdeniz ikliminin etkisi altında olduğu söylenebilir. Hesaplamalara göre ortalama sıcağı yaklaşık 5 derece civarıdır. Zirvelerinin buzul iklim yapısına sahip olması, kış turizmi için elverişli olmasını sağlamıştır. Kayak turizmi; kasım ayında başlar, nisan ayına kadar devam eder. Ziyaretçi yoğunluğu kış aylarında olmakla beraber yaz aylarında da serin bir yayla işlevi görmektedir. Dolayısıyla her mevsim Uludağ seyahati gerçekleştirilebilir.
Uludağ’da Gece Hayatı
Ülkemizin en önemli Turizm bölgelerinden biri olan Uludağ’da gece hayatı da oldukça gelişmiştir ancak sezonluk olarak yaşanır. Yerli ve yabancı turistlerin yoğunlaştığı kasım- aralık aylarında başlar, mart-nisan aylarında da son bulur. Oteller, restoranlar ve çeşitli kamplar tarafından düzenlenen gecelerde eğlence, geç vakitlere kadar sürer.
Uludağ’da Günlük Harcama
Tüm turizm bölgelerinde olduğu gibi Uludağ’da da fiyatların biraz daha pahalı olduğu söylenebilir. Buna rağmen çeşitlilik fazla olduğu için rahat bir şekilde uygun seçenekler bulunabilir. Dolayısıyla yapılacak olan günlük harcama da bireysel tercihlere göre değişiklik gösterecektir.
Uludağ’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında bazı günler aşırı yağışlı olabilmektedir. Bu durum dikkate alınarak tedbirli hareket edilmeli, seyahat öncesi hava durumuna bakılmalıdır.
- Yollar sakin görünmekle birlikte oldukça tehlikeli bir yapıya sahiptirler. Özellikle göller bölgesi ve zirve taraflarına doğru giderken son derece dikkatli olunmalı, yolun sakinliğine güvenerek rahat davranılmamalıdır.
- İlk defa kayak deneyimi yaşanacaksa buna uygun şekilde hareket edilmeli, aşırı kaygan ve yokuş yerlerden uzak durulmalıdır. Kayak kıyafeti ve güvenlik aksesuarları, kayak yapacak olan kişiyle uyum sağlamalı, eksiksiz bir şekilde takılmalıdır.
- Büyük bir bölümü yüksek alanlardan oluşan Uludağ’da her açıdan dikkatli ve tedbirli davranılmalıdır. Kar derinliği ve yüksekliğinden emin olunmayan yerlerde durulmamalıdır.
- Yaz aylarında da özellikle akşam vakitlerinde serin olmaktadır. Şehir merkezindeki sıcaklığa aldırış etmeden kalın kıyafetler götürülmelidir.