Huzur verici atmosferi ile Avrupa’nın en gözde şehirlerinden biri olan Viyana, Avusturya’nın başkentidir. Yüzölçümü olarak ülkenin en küçük eyaleti kabul edilir.

Doğal zenginliği ile, gezerken dahi aynı zamanda dinlenme hissi yaşatacak sayılı şehirlerden biridir. Nüfus yoğunluğuna rağmen, karmaşadan uzak, düzenli bir şehir yapısı vardır. Bu durumda disiplinli teşkilatının da payı büyüktür.

İngiliz dergisi tarafından "Dünyanın En Yaşanabilir Şehri" seçilmiştir. Aynı zamanda en büyük turizm şehirlerinden biridir. Sanatsal, kültürel ve tarihi açıdan gelişmiş bir yer olmanın yanı sıra; etkileyici mimarileri, tertemiz sokakları ve saygılı insanları ile Viyana, seyahat planlarına eklenmesi gereken en önemli yerlerden biridir.

Prater

Dünyanın en büyük lunaparklarından biri olan Prater, kazandığı ün ile Viyana’nın sembolik değerlerinden biridir. 250’den fazla oyun aracı ile zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Hem macera hem de eğlenceyi doyasıya yaşatacak olan bu park, aynı zamanda tarihi değeri ile de turistlerin ilgisini çekmektedir.

Örneğin, içerisinde yer alan dönme dolap 1827’den beri hizmet vermektedir. Eğlence ve maceraya dair bir lunaparkta olması gereken her şeyi bünyesinde barındırmaktadır. Oldukça geniş bir alana yayılmakla birlikte aynı zamanda bisiklet parkurları, dinlenme alanları, kafeler, restoranlar ve yürüyüş parkurları da bulunmaktadır. Gün batımından geceye kadar Prater’de vakit geçirmek unutulmaz bir eğlence deneyimi yaşatacaktır. Konum olarak Leopoldstadt’da bulunur. Kış mevsiminde çoğu aktivitenin kullanıma uygun olmamasından dolayı, en hareketli zamanları bahar ve yaz aylarıdır.

St. Stephen Katedrali

Viyana seyahat planının olmaz olmazı niteliğinde olan bu katedral, Viyana denilince akla gelen ilk yapılardan biridir. İhtişamlı mimarisi ve 12. yüzyıla dayanan tarihi geçmişi ile hem sanatsal hem de tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Her detayı ince bir titizlikle planlanarak inşa edilmiştir. Çatısında yer alan simgeler ile Viyana tarihini temsil etmektedir. 4 kuleyi bünyesinde barındıran bir tasarımı vardır. Kulelerden en yükseğine 343 basamak ile tırmanılarak, görülmeye değer manzaranın keyfi çıkarılabilir.

Özellikle fotoğraf çekimleri için ideal kareler elde etmek, kuleden yansıyan Viyana manzarası ile mümkün olacaktır. Tüm bunların yanı sıra katedralin içeriği de kültürel birikime katkı sağlayacak nitelikte bir zenginlik taşımaktadır. Mücevher kıymeti taşıyan çeşitli taşlardan oluşmuş el yazıları, kitaplar, arkeolojik kalıntılar ve mezarlar katedral içeriğinde yer almaktadır. Paskalya ya da noel gibi zamanlara denk gelirse bu dönemler öncesi yapılan konserlerde de keyifli zaman geçirilebilir. Giriş ise ücretli bilet yolu ile yapılmaktadır. Katedral ziyareti ise sabah saatlerinden akşam 22.00’a kadar sürmektedir.

Hofburg İmparatorluk Sarayı

Savunma kalesi amacı ile inşa edilen bu saray, 13. yüzyıldan bugüne kadar ulaşan tarihi değerler arasındadır. Döneminin hükümdarları tarafından yaptırılmakla birlikte günümüzde Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır. Ziyarete açık olması ile birlikte turistler için de ilgi odağı haline gelmiştir. Ancak, sarayın sadece üç bölümü halka açık tutulmaktadır. Gümüş eşyalar bölümü, Elisabeth Sisi eşyaları bölümü ve imparatorluk daireleri bu üç bölümü oluşturmaktadır. Yaz aylarında sabah 09.00’dan akşam 18.00’a kadar ziyaretçi kabul etmektedir.

Graben Caddesi ve Veba Sütunu

Graben Caddesi Viyana’nın en ünlü caddelerinden biridir. Bununla birlikte alışveriş yapmak için de ideal bir yerdir. Uygun fiyatlar ve geniş ürün çeşitliliği ile turistler tarafından da sık sık alışveriş noktası olarak kullanılmaktadır. Caddenin ortasında yer alan Veba Sütunu ise 1679-1693 yılları arasında, veba salgını üzerine inşa edilmiştir. Günümüzde tarihi değeri ile aynı zamanda anıt işlevi görmektedir. Cadde genellikle canlı ve kalabalık bir görünüme sahiptir. Öğle saatlerinde başlayan kalabalık, varlığını gecenin geç saatlerine kadar sürdürmektedir.

Sanat Tarihi Müzesi

Zengin içeriği ve geniş yapısı ile tam anlamıyla gezmek uzun vakit almaktadır. Müzeyi 19. yüzyılın sonlarında I. Franz Joseph açmıştır. Mısır ve Yakın Doğuya ait koleksiyonlar, resimler, heykeller ve geçmişten bugüne uzanan birçok sanatsal birikim müzenin hazinesini oluşturmaktadır

Opera Binası

1861-1869 yıllarında yapımı tamamlanan bu bina, Viyana’nın sembolü niteliğinde olan sayılı yapılardan biridir. Neo-Rönesans dönemini yansıtan etkileyici mimarisi ile yerli ve yabancı turistlerinde yoğun ilgisini kazanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra dünyanın en büyük salonlarına sahip olmasıyla da ülke için ayrı bir değeri vardır.

Kartner Caddesi

Şehrin işlek caddelerinden biridir. Alışveriş merkezleriyle ün kazanmıştır. Renkli yapısı ile kısa bir süre de olsa dolaşmaya değer bir caddedir. Sokak müzikleri bu yürüyüşü daha keyifli bir hale getirecektir. Kafe ve restoranlar da sık aralıklarla bulunmaktadır.

Hundertwasser Evi

İki ünlü sanatçı, Friedensreich Hundertwasser ve Josef Krawina tarafından tasarlanıp tamamlanan bu ev, kendine has görünümü ile son derece dikkat çekmektedir. Tam 52 daireden oluşan bina, rengarenk ve eski dokusu ile sanatsal bir izlenim amacı taşımaktadır. Binanın yakınında çeşitli dükkanlar ve kafeler yer almaktadır. Bu evde Viyana seyahati hatıralarına eklenecek, etkileyici fotoğraflar çekme imkanı bulunacaktır.

Museumsquartier

Müze tutkunlarının ayrılmak istemeyeceği bu alan, birçok müzeyi bünyesinde barındırmaktadır. Kültürel ve sanatsal açıdan şehir için büyük değere sahip olan Museumsquartier, aynı zamanda dünyanın en büyük 8. kültür alanı seçilmiştir. Çocuklu aileleri memnun edecek bir yapı ise içerisinde yer alan çocuk müzesi olmaktadır. Bu sayede 12 yaşından küçük çocuklara müze alışkanlığı kazandırmak amaçlanmıştır.

Sigmund Freud Müzesi

Psikanaliz’in kurucusu olmakla bilinen Freud’un yaşadığı, aynı zamanda terapilerini gerçekleştirerek iş yeri olarak kullandığı yer Viyana’da müze haline dönüştürülmüştür. Freud’u tanımak ve yaşadığı yer hakkında sanatsal ve kültürel birikimler elde etmek, bu müze ile mümkün olacaktır. İçeriğinde ev eşyaları, kitaplar, belgeler ve mektuplar önemli bir yeri oluşturmaktadır. Sesli rehber imkanı ile müzede yer alan eşyalar daha anlaşılır bir şekilde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Viyana’da Ne Yenir?

Schnitzel: Tüm dünyada kullanılan Schnitzel, Avusturya mutfağına ait bir yiyecektir. İnce etin un ile zenginleştirilerek yağda kızartılmasıyla hazırlanış aşaması tamamlanmış olur. Normalde dana eti kullanılsa da ana vatanı olan Avusturya’da tavuk ve domuz başta olmak üzere her türlü et kullanılmaktadır.

Avusturya Ekmeği: Ülkenin ekmek açısından zenginliği özellikle yabancı turistleri şaşırtabilir. Tatlı, tuzlu, ek ilaveli gibi birçok değişik şekillerde sunulmakta ve yemeğin yanında sık olarak tüketilmektedir.

İmparator Omleti: Yumurta ile hazırlanan omletin Viyana usulü halidir. İçine çeşitli meyveler eklendiği için imparator omleti adı verilmiştir.

Patates Salatası: Türk mutfağında da yer edinmiş olan bu lezzet, genellikle hardal ilavesi ile restoranlarda yemek yanında sıklıkla kullanılmaktadır.

Viyana Kahvesi: Kahvesiyle nam salmış Viyana’ya gidip de kahve içmeden dönmek eksik bir seyahat olacaktır. Caddelerdeki kahveciler turistlerle dolup taşarken, çeşitlilikten dolayı mekan bulma sorunu yaşanmayacaktır.

Sachertorte: Viyana tatlılarının en beğenilenlerinden biridir. Hafif ve yumuşak bir tadı vardır. Şehirde çeşitli pastane ve kafelerde bulunabilir.

Lahanalı Strudel: Bir nevi Avusturya böreği denilebilir. Lahana ve hamur bir araya getirilerek hazırlanmaktadır. Son derece lezzetli bir atıştırmalık seçeneği olabilir.

Gulaş: Macaristan’ın yöresel yemeklerinden biri olan bu lezzet, Viyana’da da beğenilmekte ve sık sık tüketilmektedir. Birçok restoranda denemek mümkündür. Dana eti ve çeşitli sebzeler kullanılarak, haşlama yolu ile hazırlanır.

Viyana’da İklim

Viyana seyahat planını kışın yapmak doğru bir tercih olmayacaktır. Sıcaklığın eksilere kadar düştüğü bu aylarda rahat bir şekilde gezebilmek mümkün değildir. Ilıman karasal iklim yapısından dolayı sıcaklık farkları fazladır. Dolayısıyla bahar ve yaz ayları Viyana ziyareti için en uygun dönem olarak tanımlanabilir. Sıcak hava görülse de geziyi olumsuz etkileyecek etkili bir faktör oluşturmayacaktır.

Viyana’da Para Birimi ve Resmi Dil

Viyana’da para birimi olarak Euro (EUR) resmi olarak geçerli sayılmaktadır. Resmi dili ise Almanca’dır.

Viyana Gece Hayatı

Gece hayatının en yoğun ve hareketli yaşandığı renkli şehirlerden biridir. Birçok açıdan çeşitlilik gösteren gece mekanları bulunmaktadır. Prater Dome, Viyana’nın aynı zamanda Avusturya’nın en büyük gece kulübü olma özelliğini taşımaktadır. Çoğu zaman dansçılarla etkileyici gösteriler düzenlenmektedir. Rockhaus ve B72’de Viyana’da ün kazanmış gösterişli mekanlardan bazılarıdır.

Viyana Günlük Harcama

Seyahat boyunca fiyatların farkında olarak harcama yapmak gün sonu pişmanlıklarını önleyecektir. Fiyat yelpazesi oldukça geniş olan Viyana’da bu durum daha önemlidir. Kişisel tercihlere ve ek harcamaların miktarına bağlı olarak değişse de günlük 70-120 Euro arası harcanacaktır. Otel masrafı dahil edilmeyerek iki öğün yemek ve çeşitli ek harcamalar düşünülerek tahmin yapılmıştır.

Viyana’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Satılan sular genelde gazlı olmakla beraber Türk için alışılan tarzda değildir.
  • Yemek sektörü genellikle pahalıdır. Ekonomik durumdan dolayı bütçe sınırlaması gerekiyorsa fast-food tercih etmek ideal olacaktır. Yerli pizzacıları ucuzdur. Üstelik pizzacılarda çalışanlar arasında birçok Türk’e rastlamak mümkün olmaktadır. Pizza tercih edilmezse McDonalds’a gitmek de uygun bir seçenek olacaktır.
  • Resmi dili Almanca olsa da halkın büyük çoğunluğu İngilizce bildiği için dil sorunu yaşanmayacaktır.
  • Turist yoğunluğu ve etnik çeşitliliği oldukça fazla olan bir şehirdir. Bu nedenle herkesle saygı çerçevesinde iletişim halinde olmak, seyahat boyunca kolaylık sağlayan unsurlardan biri olacaktır.
  • Müze ve katedral gibi birçok tarihi yerlere giriş ücretlidir fakat turist kartı ya da öğrenci kartı temin edilebilirse indirim yapılacaktır.

Viyana'yı Tanıtan Kısa Film

Viyana Gezi Rehberi (Detaylı)
5 13
ÖNE ÇIKANLAR