Bolu’nun incisi Yedigöller, her mevsimde kartpostallık bir görüntüye sahiptir. Doğal güzelliği ile hayranlık uyandırmakta, Batı Karadeniz’in en çok tercih edilen yerlerinden biri olmaktadır.
Yedigöller’de Gezilecek Yerler
Özellikle Marmara bölgesinde yaşayan kişiler için konumu ve huzur dolu atmosferi ile kaçamak noktası niteliğindedir. Hafta sonu tatili ve günübirlik geziler için ideal bir seyahat rotası sayılabilir. İsminin Yedigöller olmasının nedeni ise 7 adet heyelan gölüne ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Göllerin her biri de görülmeye değer ayrı bir güzellik taşımaktadır. Oldukça geniş bir alanı kapsayan Yedigöller milli parkı, bitki çeşitliliği bakımından da zengindir. Genel olarak gezilmesi gereken yerleri ise;
Büyükgöl
Yedigöller’de bulunan yedi gölden en büyük alanı kapsayan Büyükgöl’dür. Yaklaşık olarak 24.895 metrekarelik alanı kapsar. Her tarafı yeşillerle donatılmış olan bu gölün görüntüsü, muazzam bir güzelliğe sahiptir. Yedigöller gezisi sırasında gezmeye ilk bu noktadan başlanabilir. Gölün oluşturduğu manzarayı süsleyen bitkiler, kuşlar ve çiçekler huzur dolu bir bütünlüğün parçasını oluşturmaktadır. Derin bir göl değildir. Dolayısıyla en derin yerinin 15-16 metre civarı olduğu söylenebilir. Göl, balıkların yaşaması için de müsait bir yapıya sahiptir. Kadife, mercan ve gökkuşağı gibi balıklar burada yaşayan canlı türlerine örnek verilebilir. Tüm bunlara ek olarak, gölün etrafında ziyaretçilerin dinlenmesine ve piknik yapmasına olanak tanıyan masalar bulunmaktadır.
Seringöl
Yedigöller bünyesinde bulunan heyelan göllerinden bir diğeri de Seringöl olmaktadır. Bu gölün yapısı da Gökkuşağı adlı balığın yaşaması için müsaittir. Önceki maddede yer verilen Büyükgöl’ün kuzeyi doğrultusunda gidildiği zaman bu göle ulaşılacaktır. Yedigöller’in bütününde hakim olan sakin atmosfer burada da mevcuttur. Yeşilin tonlarının bir arada bulunduğu bu doğal güzellik içerisinde yürüyüş yapılabilir, sohbet edilebilir, piknik yapılabilir, bisiklet sürülebilir.
Deringöl
Yedigöller’de yer alan diğer göllere göre daha derin olduğu için ‘’Deringöl’’ ismi verilmiştir. Bazı yerlerde sahip olduğu bu derinlik, 10 metreyi bulmaktadır. Doğal güzellik ve kartpostallık görüntü bakımından diğer göllerle benzerlik göstermektedir. Seyretmesi dahi keyifli olan bu gölü ziyaret etmek de keyifli bir deneyim olacaktır. Ağaçlarla çevrilmiş olan gölün etrafında aynı zamanda yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. Özellikle sonbaharda sarı sarı yapraklarla dolu olan bu parkurda yürüyüş yapmak, çok daha keyifli bir aktivite olmaktadır. Doğal alan içerisinde spor yapmak isteyenler için ideal bir adres olduğu söylenebilir.
İncegöl
Doğa sporları yapmak için bu göl de rahatlıkla tercih edilebilir. İnce ve uzun bir yapıya sahip olmasından dolayı bu isim verilmiştir. Oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Yedigöller seyahati sırasında, kendine özgü güzellikleri fark edilen bu göl de mutlaka ziyaret edilmeli, atmosferinin tadı çıkartılmalıdır. Gölün üzerinde yer alan küçük köprüde harika fotoğraflar çektirilebilir, keyifli bir sohbet eşliğinde yürüyüş yapılabilir. Yeşil, sarı ya da beyaz her görüntünün çok yakıştığı Yedigöller’de her mevsimde ayrı güzel olmaktadır.
Sazlıgöl
İncegöl’den devam edildiği zaman hemen bitiminde yer alır. Bu gölün de ismi ve niteliği arasında ortak özellikler vardır. Bünyesinde birçok sazlığı bulundurmasından dolayı ‘’Sazlıgöl’’ adı verilmiştir. Son derece etkileyici bir görünüme sahiptir. 6000 metrekareye yaklaşan bir alanı kapsar.
Nazlıgöl
15.000 metrekareyi geçen bir alana yayıldığı için oldukça geniş bir yapıda olduğu söylenebilir. Yedigöller’in en çok sevilen yerlerinden biridir. Kısa olsa uğramak, doğa kokulu atmosferinde vakit geçirmek herkes için hoş bir deneyim olacaktır. Göl dibinden sızan su kuzeye doğru bir şelale meydana getirdiği için ‘’Şelale Gölü’’ adıyla da bilinir.
Kurugöl
Son olarak bilinmesi gereken bir diğer göl de Kurugöl olarak belirtilebilir. Bu gölün diğerinden farkı ise sadece belli zamanlarda, Nazlıgöl’den taşan sular ile doluyor olmasıdır. Aynı zamanda 150 metrekare genişliği ile milli parkın en küçük gölüdür. Sadece yağış dönemlerinde dolu olduğu için ‘’Kurugöl’’ ismini almıştır.
Kapankaya Tepesi
Özellikle manzara izleme noktası, ziyaret edilmeye değer bir güzellik taşımaktadır. Birçok bitki türünün geniş açıdan incelenebileceği bu bölge, Yedigöller ziyaretçileri tarafından oldukça sevilmektedir. Buraya giderken yol üzerinde ünlü Pisagor ağacıyla birlikte anıt ağacı da misafirlerini karşılamaktadır. Ziyareti zenginleştiren diğer unsurlar ise bölgede yer alan şelale, geyik alanı ve kendine has kayalar olmaktadır.
Yedigöller’de Ne Yenir?
Yedigöller’de yenilebilecek yemek türleri mangal ve Bolu’nun yerel lezzetleri etrafında şekillenmektedir. Bol oksijenli temiz hava eşliğinde yenilen tüm yemekler daha lezzetli hale gelir. Milli park içerisinde çoğunlukla tercih edilen yemekler ise aşağıda sıralanmıştır;
Mangal Türleri: Yedigöller’in restoran ve lokantalarında köfte, sucuk, tavuk, kırmızı et gibi ürünler mangalda hazırlanarak sunulur. Bununla birlikte özellikle aile olarak gelenler kendileri de mangal yakmakta, piknik atmosferi oluşturmaktadır. Dolayısıyla bölgede hem yemek hem de keyifli bir aktivite amacıyla en çok mangal ve et ürünleri kullanılmaktadır.
Abant Kebabı: Bolu’ya özgü bir lezzet olan Abant Kebabı, birçok restoran menüsünde yer almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından beğeni ile tüketilen bu kebap, patlıcan ve kuzu etinin bir araya gelmesiyle oluşur.
Yedigöller Kebabı: Yedigöller ziyaretinde bölgeye özel bu kebabın denenmesi oldukça keyifli bir lezzet deneyimi olacaktır. Yedigöller ve Bolu’nun birçok yerinde bu kebap kaliteli bir şekilde tadılabilir. Hem tavuk eti hem de kuzu eti kullanılarak hazırlanır. Yedigöller kebabını asıl lezzetli hale getiren ise üzerine dökülen kendine özgü sosudur. Son olarak tereyağı ve biber ile zenginleştirilerek servise hazır hale getirilir.
Bolu Köftesi: Köftesinin lezzeti ile bilinen bir ilimiz de Bolu'dur. Yassı halde sunulan köfteler çeşitli sebzelerle birleştirilerek servis edilir.
Yedigöller’de İklim
Yedigöller, Batı Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. İlkbahar ve sonbahar ayları ılık, yaz ayları sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Her mevsimde ziyaret edilmeye müsait bir iklim yapısı vardır ancak sonbaharda dökülen yapraklar ile ayrı bir güzelliğe ulaşmaktadır.
Yedigöller Gece Hayatı
Gürültüden uzak doğal yapısı ile tercih edilen Yedigöller’de gece hayatı, mangal ve yıldızları izleme keyfinden ibaret sayılabilir. Gece hayatı denilince akla gelen eğlence mekanları bulunmamaktadır. Buna rağmen her anının son derece keyif verici olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Yedigöller Günlük Harcama
Yedigöller, genel itibari ile çok fazla harcama yapılacak bir yer değildir. Milli parka giriş ücreti ve yemek dışında ek harcama yapılmazsa oldukça ekonomik bir gezi olacaktır. Dolayısıyla günübirlik geziler daha avantajlı olmaktadır. Konaklama yapılacaksa da önceden rezervasyon yaptırmak doğru bir adım olacaktır. Milli parka giriş ücreti, araç türüne göre değişmektedir.
Yedigöller’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Milli park içerisinde ihtiyaç duyulabilecek market ürünlerini önceden temin etmek faydalı olacaktır. Özellikle market konusunda sıkıntı yaşanabilir.
- Tuvaletler ücretsizdir fakat genellikle bakımsızdır.
- Doğal alanlar temiz kaldığı sürece güzeldir. Bu bilinç doğrultusunda hareket edilmeli, doğaya zarar verilmemelidir.
- Özellikle kamp yapacak olanlar malzeme konusunda tedbirli olmalıdır. Temel ihtiyaçların dışında ocak, uyku tulumu gibi malzemeler de götürmek vaktin daha keyifli geçmesine yardımcı olacaktır.
- Hafta sonu kalabalık olmaktadır fakat yine de geniş alanından dolayı rahatsız edici olmamaktadır.