Çankırı'nın bir ilçesi olan Ilgaz, özellikle kış turizmi yönünden gelişmekte olan ilçelerin başında gelmektedir. Adını ise Batı Karadeniz bölgesinin en yüksek dağı olan Ilgaz Dağı'ndan almıştır. Özellikle başkent olan Ankara'ya yakınlığı bakımından avantajlı bir konumda yer aldığı söylenebilir.
Ilgaz'da Gezilecek Yerler
Ilgaz, doğal ve tarihi güzellikleri ile birçok zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla gezilecek yerleri de çeşitlilik göstermektedir. Kış aylarında kayak yapmak amacı ile ziyaret edilse dahi bölgenin sahip olduğu değerler de mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu şekilde hem ziyaretçilerin kültürel birikimi artacak hem de daha verimli bir tatil geçirmiş olacaklardır.
Çankırı ve komşu illerde yaşayanlar, günübirlik gezi rotası olarak da Ilgaz'ı seçebilir. Bununla beraber günden güne hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgi gören bir şehir olma potansiyeline yükselmiştir. Batı Karadeniz'in en özel noktalarından birini, detaylı ve verimli bir şekilde gezmek istiyorsanız rehber niteliğinde olan bu yazı faydalı olacaktır. Genel olarak gezilmesi gereken doğal ve tarihi güzellikler ise aşağıda sıralanmıştır;
İndağı Kaya Mezarı
Ilgaz'ın tarihi değerini kanıtlar nitelikte olan bu mezarlar, ilçe için oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok medeniyetin geçiş noktası olan bu ilçenin köyünde bulunan mezarlar, özellikle arkeolojiye merak duyanlar için ilgi çekici olacaktır. Mezarlar, Salman Höyük'te, oyuk şeklinde yer almaktadır. Mezarlara asıl önemini veren şey ise Roma ve Bizans döneminden kalan kültürel ve tarihi bir miras olmasıdır. Define arayışında olan kişiler için sık sık deformasyona uğrasa da hala tarihi dokusunu korumaktadır. Alanı ziyaret eden kişiler için mezar dışında birçok merak uyandırıcı yapı daha bulunmaktadır. Yüzyıllar öncesine dair izler taşıyan kalıntı, ev, mağara gibi yapılara rastlanabilir.
Ilgaz'a yolu düşen yerli ve yabancı turistler bu kaya mezarlara da mutlaka uğramalı, tarihi atmosferini solumalıdır. Bizans dönemine ait birçok eser ve hatta yerleşim yeri ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Kısa da olsa ziyaret etmek, geziyi çok daha verimli ve zengin hale getirecektir.
Kırkpınar Yaylası
Ilgaz ilçe merkezine yaklaşık yirmi dakikalık bir mesafede yer alır. Bu yönüyle ulaşılabilir bir konumda yer aldığı söylenebilir. Yaylayı hem görsel hem de doğal açıdan değerli hale getiren en önemli zenginliği ise sahip olduğu gölettir. Onlarca pınarın desteği ile oluşan bu gölet, yapı olarak oldukça özel bir güzelliktir. İlçenin en yüksek bölgelerinden biridir. Deniz seviyesi ele alınarak hesaplandığı zaman yaklaşık 1800 metre yüksekliği olduğu bilinmektedir. Ilgaz gezisinin vazgeçilmez rotalarından olduğu söylenebilir. Her mevsimde ziyaret edilebilecek güzelliğe sahiptir ancak bahar aylarında yetişen bitkileri ile ayrı güzelliğe kavuşmaktadır. Manzarası, havası, atmosferi ve kendine has kültürel değerleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Yayla, yeşillerle donatılmış görüntüsü ile dinlenmek için de son derece uygun bir yerdir.
Osman Gölü Yaylası
Ilgaz'a oldukça yakın mesafede bulunmakla birlikte en iyi rotalardan biri olan Osman Gölü yaylası da doğal zenginliklere ev sahipliği yapmaktadır. Güzelliği ile mest edici bir görünüme sahip bir yayladır. Ilgaz gezisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Yeşilin tüm tonlarını burada görmek mümkündür. Özellikle sarı ve yeşilin birbirine karıştığı sonbahar ayında ayrı bir manzarayı ziyaretçilerine sunmaktadır. Bu yayladan merkeze ulaşım sağlamak ise yaklaşık 20-25 km olan mesafe ile oldukça kolaydır. Yaylanın ismi ise bünyesinde barındırdığı gölden gelmektedir. Bu göl ile çok daha etkileyici bir görünüme kavuşmuş olan yayla, Çankırı'nın çeşitli ilçeleri tarafından sık sık kullanılmaktadır. Yayla ve doğa gezilerinden hoşlananlar için ideal bir rota olduğu söylenebilir.
Ilgaz Doruk Mevkii
Gezilmesi gereken yerler listesinde bahsedilecek son rota da Ilgaz Doruk mevki olmaktadır. Ilgaz ilçesinin önem kazanmasını sağlayan temel rota olduğu söylenebilir. Hem Çankırı hem de Ilgaz ilçesinin turizm açısından da gelişmesini sağlamıştır. Görüntüsü ve doğal güzellikleri dahi ziyaret etmek için yeterli bir sebep olabilir. Doğal alanının elverişliliği sayesinde her mevsim farklı sebepler ile kullanılabilen bir alandır.
Kış mevsiminde kayak ve kış sporları için çevre illerden dahi ziyaretçi kabul eder. Sportif aktiviteleri geliştirmek amacıyla pistler de yapılmış, kayak için uygun alan oluşturulmuştur. 1997 yılından itibaren resmi olarak kış turizm bölgesi olarak kabul edilmekte ve devlet tarafından geliştirilmeye çalışılmaktadır. Kar manzarası ile birleşen yapısı oldukça etkileyici bir manzara sunmaktadır.
Yaz aylarında ise kamp ve doğa sporları için kullanılabilecek doğal alana sahiptir. Özellikle doğa gezginleri tarafından tercih edilen bir bölgedir. Günübirlik ziyaret edilebileceği gibi yatılı olarak da kalınabilir. Bunu sağlamaya yönelik konaklama imkanları mevcuttur. Önceden rezervasyon yapıldığı takdirde yer bulmak zor olmayacaktır.
Ilgaz'da Ne Yenir?
Keşkek: İlçenin yöresel yemeklerinden biridir. Genellikle özel günlerde yapılan bu Anadolu yemeği, buğday ve et kullanılarak hazırlanır.
Mangal ve Et Ürünleri: Özellikle yaylalar piknik ve mangal için elverişli bir yapıya sahiptir. Doğal ortam içerisinde bu aktivite oldukça keyifli ve lezzetli olacaktır. Restoranlarda da mangal ve çeşitli et ürünleri sunulmaktadır.
Perişka: Ilgaz'ın en meşhur yemeklerinden biri olan Perişka'da denenmesi gereken lezzetlerden biridir. Mantı hamuru kullanılarak hazırlanır. Pazı ve tereyağlı sos ön plandadır.
Ahlat Dövmesi: Ilgaz'a özel geleneksel yemeklerden biridir. Ülkemizin çeşitli illerinde de farklı şekillerde sunulan bu yemeğin ana malzemesi ise buğdaydır.
Oğmaç: Soğan ve sarımsak kullanarak hazırlanan bu şifalı çorba, özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir.
Ilgaz'da İklim
Sıcak ve ılıman bir iklim yapısının etkileri görülür. Ortalama yağış miktarı oldukça fazladır. Özellikle bahar aylarında sık sık yağış alır. Yılın her mevsimi ziyaret edilmeye elverişli bir yapısı vardır. Yüksek yapısından dolayı kış aylarında oldukça soğuk olabilmektedir.
Ilgaz'da Gece Hayatı
Ilgaz'da hareketli bir gece hayatının varlığından söz etmek mümkün değildir. Bununla birlikte çeşitli oteller bar hizmeti sunabilmektedir. Kış turizminin yoğun yaşandığı dönemlerde çeşitli eğlenceler de düzenlenmektedir.
Ilgaz'da Günlük Harcama
Konaklamalı bir şekilde kalmayı düşünenler için günlük harcama ortalama 250-300 TL arasında olacaktır. Genel olarak pahalı bir ilçe değildir. Bu fiyat konaklama, yemek ve aktivite seçeneklerine göre değişiklik gösterecektir.
Ilgaz'da Dikkat edilmesi Gerekenler
Misafir olarak ziyaret edilen her bölgede dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Ilgaz'da ise bu noktalardan öne çıkan bazı maddeler;
- Yayla açısından zengin bir ilçe olan Ilgaz'ın yol ve dönüşlerinde son derece dikkatli olunmalıdır. Yüksek noktalarda bulunurken tedbirli olunmalı, ilk defa gidilen yerlerde yavaş bir şekilde yürünmelidir.
- Kayak yapılırken tecrübe seviyesine uygun pist seçilmelidir, aksi takdirde eğlence ve spor amacı ile yapılan bu aktivite birçok tehlikeyi de beraberinde getirecektir.
- Yöresel yemekler açısından zengin bir bölge olduğu bilinmeli, bu bilinç doğrultusunda alışık olunmayan lezzetlere karşı ön yargı ile yaklaşılmamalıdır.
- Yerli halka karşı hoşgörülü olunduğu zaman bu gezi çok daha keyifli bir hale gelecektir.
- Özellikle gece saatlerinde ormanlık alanın yoğun olduğu bölgelerde yaban hayatına karşı dikkatli olunmalıdır.