Dünyanın en büyük ülkeleri listesinde 9. sırada yer alan Kazakistan, 2.725.000 km kare yüz ölçümüne sahiptir. 1991 yılından itibaren bağımsızlığını kazanmış olan bu ülke,  Orta Asya’dan Doğu Avrupa’ya uzanan genişliği ile 5 ayrı coğrafi bölgeye ayrılır.

Bu bölgeler konumlarına göre sırasıyla; merkez, doğu, batı, güney, kuzey olmak üzere adlandırılmışlardır. Toplam 319 il bulunmakla birlikte,  14 eyaletten oluşmaktadır. Binlerce yıllık geçmişe sahip olmasının yanı sıra, günümüzde birbirinden etkileyici, doğal ve tarihi miraslara ev sahipliği yapmaktadır.

Özellikle, tarihin en önemli ticaret bölgesi olan Baharat Yolu ve İpek Yolu güzergâhında olması;  ülkeyi sosyal, kültürel, ekonomik yönden zenginleştirmiştir. Doğal güzellikler açısından da eşsiz bir çeşitliliği bünyesinde bulunduran Kazakistan; muazzam bir manzara şöleni sunacak olan dağlar, ovalar, nehirler ve göller yönüyle de son derece göz alıcıdır.

Bayterek Kulesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-bayterek-kulesi-50738130.jpg

Konum olarak, Kazakistan’ın başkenti Astana şehrinde bulunur. Bu kule, aynı zamanda şehrin sembolü niteliğinde olduğu için, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.  En dikkat çekici özelliği olan 105 metre yüksekliği ile, bölgenin ihtişamlı yapıları arasında ilk sıralardadır.  Yapı ilk olarak Astana’nın başkent olduğu zamanlarda, 1997 yılında tamamlanmıştır.  Kulenin yukarı kısımlarında, kuşbakışı muhteşem bir manzara sunan gözlem evi de bulunmaktadır. Görünüm olarak hayat ağacını temsil eden Baiterek Kulesi,  turistlerin yoğun ilgisine maruz kalmaktadır.

Han Çadırı

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-han-cadiri-71199641.jpg

2010 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan bu alışveriş merkezi, devasa bir büyüklüğe sahip çadır görünümündedir. Alışveriş ve eğlencenin kalbinin attığı yer olarak tanımlanmakla birlikte, başkent Astana’da yer almaktadır.

Kok Tobe

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-kok-tobe-28360635.jpg

Deniz seviyesinden itibaren 110 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ, Almatı şehrinde bulunmakla beraber ülkenin en yüksek dağlarından biridir. Hem dağın tepe noktası hem de bünyesinde bulundurduğu tv kulesi ile şehri kuş bakışı izleme imkânı sunmaktadır. Görülen eşsiz manzara ile çekilen fotoğraflar unutulmaz bir anı bırakacaktır. Turizm odaklı bir bölge olması, eğlenceli ve aksiyonlu aktivite çeşitliliğini de arttırmıştır. Şehir merkezine kadar uzanan teleferik hattı bu aktivitelerden biridir.

Hoca Ahmed Yesevi Türbesi

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-hoca-ahmed-yesevi-turbesi-82756715.jpg

Kazakistan’da turistler tarafından en çok ilgi gösterilen yapılar arasındadır.  Ülkenin güney kısmında yer alan bu türbe, Büyük Timur İmparatorluğu tarafından yapılarak, 1389 yılından günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.  Sadece kerpiç kullanılarak yapılmış olması kendine has özelliklerinden biridir. Çeşitli sanatsal boya ve seramik sanatının görüldüğü duvarlarda işlemeli ayetler de Timur zamanından itibaren orijinalliğini korumuştur. Türbeyi değerli yapan en önemli etken, tarihi geçmişinin yanı sıra Müslüman Türk dünyasının en önemli mutasavvıflarından Ahmet Yesevi’ye ait olmasıdır. Hem tarihi hem de manevi olarak oldukça kıymetli olan bu türbe, Kazakistan gezi listesinde bulunmalıdır.

Altyn- Emel National Park

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-altyn-emel-national-park-1201424.jpg

Almatı şehrinin kuzeyinde bulunan bu milli park mutlaka görülmesi gereken doğal miraslardan biridir. Hem tarihi yapısı hem de birbirinden farklı manzaraları ile görsel ve kültürel bir güzelliğe sahiptir. İçerisinde bulunan Aktau tepeleri, paleontolojik olarak zenginlik sunmaktadır. Az bilinen ağaç türleri, fosiller,  ve geçmişi 30 milyon yıla kadar dayanan dev gergedan, kaplumbağa gibi antik hayvan kalıntılarının keşfedildiği bir yerdir.

Lake Kaindy

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-lake-kaindy-66126818.jpg

Kazakistan’ın en güzel manzaralarından biri bu göle aittir.  Almatı şehrine 129 km uzaklıktadır. TianShan dağlarında yer alır. Yeşillerle donatılmış bu gölü asıl ünlü yapan ise, göl suyundan yükselen ağaçların oluşturduğu eşsiz görüntüdür. Yaz aylarında dahi suyu çok soğuk olmakla birlikte dibi görünecek kadar da berrak bir görünüm sunar. Göl ve etrafındaki ağaçlar yüz yılı aşkın süredir varlığını sürdürmektedir.

Zenkov Katedrali

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-zenkov-katedrali-72228356.jpg

Almatı’nın merkezinde, Panfilova Parkı’nın içinde bulunmaktadır. Kendine özgü mimarisi ve görkemli duruşu ile turistlerin yoğun ilgisini kazanan Ortodoks Katedrali olma özelliği taşımaktadır.

Yeşil Pazar (Zelyony Pazar)

https://www.izbilir.com/uploads/images/2018/08/kazakistan-zelyony-pazar-48263177.jpg

PanfilovPark’a yürüme mesafesi olmakla birlikte, Orta Asya kültürüne ait pek çok iz barındıran geleneksel bir pazardır. Eskiden sadece sebze-meyve gibi gıdalar için kullanılırken günümüzde turizm odaklı cazibe merkezi haline gelmiştir. Sanatsal el yapımı ürünler ve hediyelik eşyalar yoğunluktadır.

Kazakistan Mutfağı

Kurdak: Kazakistan’ın en sevilen yemeklerinden biridir.  Ana malzeme olarak et, soğan ve patates kullanılmaktadır. Kuşbaşı etiyle yoğun lezzet kazanan bu yemek, çoğu restoranda rahat bir şekilde bulunabilir.

Beşparmak: Kazakistan’ın hatta Orta Asya’nın geleneksel lezzetlerinin başında gelir. Hem yerel halk hem de turistler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Halk arasında özel misafire yapılan yemekler arasındadır. Tarihi ise göçebe yaşam zamanına kadar uzanır. Hamur, yumuşak soğan, at eti ve kuzu etinin harmanlandığı içeriğe sahiptir. Yapımı oldukça meşakkatli olmakla birlikte birçok ince detay dikkati istemektedir.

Lagman: En sık tüketilen yemeklerden biri olan Lagman, Kazakistan gezisi sırasında denenmeye değer bir lezzete sahiptir.  Erişte ve dana kıymasının harmanlandığı bu yemek, Orta Asya kültürünü de yansıtmaktadır.  Et ve baharat tüketiminden hoşlananların damak zevkine hitap edecek niteliktedir.

Samsa: Şekli ile böreği andıran bu yemek, hamur içine patates, kıyma ya da patates eklenmesiyle oluşur. Kazakistan başta olmak üzere çoğu Orta Asya ülkesinde beğeni ile tüketilmektedir.

Kazak Çorbası: Yerli halk kadar turistlerin de beğenisini kazanan bu çorba, pirinç, taze et ve yoğurt kullanılarak yapılır. Besin değeri yüksek olmakla birlikte son derece lezzetlidir.  Çoğu zaman dere otu,patates, maydanoz gibi malzemelerle zenginleştirilir. 

Mantı: Kazak mantısı, ince bir hamurla açılarak bohça şeklinde kapatılır. Süzgeçli ve çok katlı özel tencerede buhar ile pişirilir.

Karta: Halk arasında özel misafirler için yapılan yemeklerden biridir.  Pişmiş at bağırsağının üzerine eklenen; bezelye, soğan, dere otu gibi sebzelerle servis edilir. Ek olarak, yanında pilav da bulunabilir.

Kazakistan'ın İklimi

Karasal iklime sahip Kazakistan gezisi için en uygun mevsim,  sıcaklıkların yaklaşık 18-25 derece arası olduğu haziran-temmuz aylarıdır. Kış mevsiminde,  -19 dereceye kadar düşen soğuk havada rahat bir gezi turu gerçekleştirmek mümkün değildir.

Kazakistan Para Birimi

Ülke içinde para birimi olarak, Kazak Tenge(KZT) kullanılmaktadır.  100 KZT, yaklaşık olarak 1.44 TL’ye denk gelmektedir.

Kazakistan Günlük Harcama

Kazakistan gezisi yapan bir turist, günlük olarak yaklaşık 170 TL harcamaktadır. Kazakistan para birimi olarak 12000 KZT’ye denk gelmektedir. Bu fiyata otel parası dahil edilmemekle birlikte; ulaşım, yemek, tarihi eserlere giriş ücreti vb. masraflar eklenmiştir.

Kazakistan Gece Hayatı

Kazakistan’ın gözde kentlerinden biri olan Almaty, Orta Asya’da gece hayatının en çok geliştiği şehir olarak kabul edilebilir. Özellikle Golden Square meydanında gece kulübü ve bar tarzı mekânların yoğun olarak bulunmasının yanı sıra, giriş ve içkiler dahil olmak üzerefiyatlar ucuzdur. 

Cumartesi ve Pazar günleri tüm mekanlar aşırı sayılacak bir biçimde kalabalıktır. Çoğunlukla girişlerde kıyafet sorunu yaşanmaz.  Öne çıkan kulüpler ise şu şekilde sıralanabilir; TSB, TheSky Bar, Chukotka, Vzletnaya, Esperanza… 

Kazakistan'da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Taksi kullanırken (özellikle korsan taksicilere karşı) dikkatli olunmalı, fiyat önceden belirlenmelidir.
  • Ülkenin gelenek ve göreneklerine saygı duymak, her zaman avantaj olacaktır.
  • Kazaklar sinirli bir yapıya sahip olduğu için tartışmalardan olabildiğince uzak durmaya çalışılmalıdır.
  • Özellikle gece hayatında temkinli olunmalı, güvenli bölgelerde durulmalıdır.

Kazakistan'ı Tanıtan Kısa Film

Kazakistan Detaylı Gezi Rehberi
5 TOPLAM 3 OY
ÖNE ÇIKANLAR
    YORUMLAR (0)
    Yorum Yaz...