Ege’nin en gözde şehirlerinden biri olan Muğla; mavisi, yeşili ve tüm zenginlikleri ile huzur şehridir.
Milattan öncesine kadar uzanan tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, kültürel birikimi sayesinde ziyaretçilerine her mevsim ayrı bir güzellik sunar. Kış aylarında ortalama bir kalabalığa sahip olan şehir, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin eklenmesiyle nüfusunu katlamaktadır.
Tertemiz plajları ile uzak ülkeleri aratmayan, oldukça kaliteli bir tatil atmosferine sahiptir. Şehir ziyaret edildiğinde merkezinin yanı sıra ilçelerinin de aynı ölçüde turistik değer taşıdığı anlaşılacaktır. Bununla birlikte şehir genel itibari ile ekonomik yönden sürekli gelişim halindedir. Bu gelişimde turizm ve sanayinin büyük rolü vardır.
Konakaltı Hanı
Muğla’nın en değerli yapılarından biridir. Dolayısıyla Muğla gezi listesinde mutlaka yer almalıdır. 1800’lü yılların mimari anlayışını yansıtan yapı, sade tasarımına rağmen oldukça etkileyicidir. Geçmişte esnaf ve geçici işçilerin konaklamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiş ve bu amaç doğrultusunda kullanılmıştır. Konaklayan kişilerin hayvanları da düşünüldüğü için alt katı ahır olmuştur. Han, Cumhuriyet döneminde de kullanılmış fakat bazı yönlerden işlevi değişmiştir. İki katlı bir otel olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde ise kültürel amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Konum olarak şehrin merkezinde bulunur. Müştakbey Mahallesi üzerinden kolay bir şekilde bulunabilir.
Kurşunlu Camii
Muğla gezisinde Osmanlı’ya ait izlere rastlamak ve kültürel birikimi arttırmak cazip geliyor ise bu cami özellikle ziyaret edilmelidir. Menteşe Balıbey Mahallesi’nde yer alan Kurşunlu Camii, mimarisinde gizli sanatsal detaylar ile şehrin en etkileyici yapılarından biridir. 15. yüzyıl ortalarında Menteşe Beyinin emri doğrultusunda inşa edilmiştir. İlk zamanlarında medrese olarak kullanılmış, 20. yüzyıldan sonra minare eklenerek cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Adının kurşunlu olmasının nedeni ise kubbesine bakım sırasında eklenen kurşunlardan dolayıdır. Caminin iç tasarımı da bir sanat eserini andırmaktadır. Kök boya kullanılarak tasarlanan süslemeler, hayran bırakan bir etkiye sahiptir. Bunun dışında birçok özel desen cami içeriğini oluşturmaktadır. Taş ile örülen duvarları Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır.
Şeyh Camii
Şehrin tarihi geçmişini yansıtan camilerden biridir. Muğla’nın merkezinde, çarşıda yer alır. Değerli bir mutasavvıf olan Şeyh Bedrettin’in ismini almıştır. 16. yüzyıldan beri çeşitli restorasyonlar yaşamışsa da günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Şeyh Bedrettin’in mezarı da bu cami içerisinde bulunmaktadır. Cami, zarif görünümü ve içinin sanatsal zenginliği ile aynı zamanda şehrin kültürel değerlerinden biridir.
Bodrum
Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Bodrum, kendi başına ayrı bir şehir gibidir. Özellikle yaz aylarında eğlence imkanları ve plajları ile en popüler tatil beldelerinin başında gelmektedir. Kendine özgü evleri, sokakları, mekanları ile yabancı turistlerin dahi gönlünü fetheden güzelliğe sahiptir. Muğla’nın nüfus yoğunluğu sıralamasında birinci sırada yer alır. Yaz aylarında nüfusu neredeyse 10 kattan daha fazla artmaktadır. Bu yönüyle ülke içi tatilin ana merkezi olarak kabul edilebilir. Şehrin batısında yer alır. Yapılacak bazı aktiviteler şu şekilde sıralanabilir;
- Muğla’nın ve Bodrum’un en önemli yapılarından biri olan Bodrum Kalesine mutlaka uğranmalıdır.
- Sualtı Arkeolojik Müze ziyareti unutulmaz bir kültürel deneyim olacaktır.
- Tarihi atmosfer içinde Antik Tiyatroyu gezmek oldukça keyifli olacaktır.
Fethiye
Bodrum’a göre daha sakin bir yapıya sahip olan Fethiye, Muğla’nın özel ilçelerinden biridir. Her köşesi ile keşfedilmeyi bekleyen tarihi değerleri ve doğal zenginlikleri ile tatilin her anının verimli geçmesini sağlayacaktır. Yeşil alanları, plajları ve dağları arasında huzur dolu bir tatil için rotayı Fethiye’ye çevirmek en ideal seçeneklerden biri olarak kabul edilebilir. Özellikle arkeolojiye ilgi duyanlar ilçe içinde yer alan antik kent, amfi tiyatro, kral mezarları gibi tarihi yapıları mutlaka ziyaret etmelidir.
Marmaris
Muğla merkeze yaklaşık 63 km uzaklıkta bulunur. Egeyle Akdeniz’in tam ortasındadır. Denizi ve koyları ile yaz tatilinde gidilmek istenen yerlerin başında gelir. Muğla’nın diğer ilçeleri ile tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından benzerlik göstermektedir. Marmaris ilçesi de her bölgesinde, ziyaretçilerine sunmaya hazır ayrı bir hazine taşımaktadır. Plajlarında genellikle giriş ücreti alınmaz. İçmeler Plajı, Uzunyalı Plajı, Turunç Halk plajı gibi birçok plaja sahiptir. İlçenin sembolü niteliğinde olan Marmaris Kalesi’ne gitmeden önce mutlaka uğranmalıdır.
Ölüdeniz
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan Ölüdeniz, yeşil ve mavinin buluştuğu ayrı bir dünya gibidir. Ormanları, temiz havası, koyları ve denizi ile sunduğu huzur dolu ambiyans, akılda kalıcı bir keyif yaşatacaktır. Bünyesinde bulunan Ölüdeniz Tabiat Parkı, Milli Park olarak kabul edilmiştir. İçerisinde her türlü ihtiyaca yönelik imkanları bulundurur. Giriş için belli bir ücret alınmaktadır fakat konumuna göre oldukça düşük sayılabilir. Şezlong için ise ayrı ücret talep edilmektedir.Macera tutkunları için en keyifli Ölüdeniz aktivitesi, yamaç paraşütü olacaktır. Bu aktivite ile ün kazanan Babadağ, neredeyse 2000 metre yüksekliğe sahiptir. Nefes kesici anlar pilot eşliğinde yaşanmaktadır. İstenildiği takdirde pilot tarafından fotoğraf çekimi de yapılabilir. Babadağ ile Ölüdeniz arasındaki mesafe yaklaşık olarak 15 kilometredir.
Kaunos
Muğla sınırları içinde, Dalyan Mahallesi’nde yer alan önemli antik kentlerden biridir. Antik çağda liman olarak kullanıldığı bilinmektedir. Şehrin tarihi ve kültürel birikiminde önemli bir rol oynar. Bünyesinde çeşitli antik dönem özelliklerini yansıtan arkeolojik yapılar bulunur.
Muğla’da Ne Yenir?
Keşkek: Keşkeğin en özel şekilde hazırlandığı illerden biri de Muğla’dır. Özellikle düğün gibi özel günlerde ve sabah kahvaltılarında tüketilir.
Çökertme Kebabı: Muğla denilince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Muğla’da yaygın olarak tüketilir, hatta lezzeti ile ün kazanmıştır. Patateslerin üzerine eklenen yoğurt son olarak et ile buluşur ve çökertme kebabı hazır hale gelir. Sos ve yeşillikler ile sunulabilir.
Bazlama Tost: Muğla’da kahvaltıların vazgeçilmezi olan bazlama ile peynir kullanılarak tost yapıldığı zaman ortaya hoş bir lezzet çıkmaktadır. Muğla tatilinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Mavi Yengeç: Muğla’da deniz ürünleri yaygın olarak tüketilmektedir. Özellikle balık, şehir içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Mavi yengeç de alışık olunmayan fakat lezzetli olan yemeklerden biridir. Özellikle sahil ilçelerinde rahatlıkla bulunabilir.
Ebegümeci: Muğla’nın yöresel mezelerinden biridir. Aynı zamanda oldukça sağlıklı bir içeriğe sahiptir.
Sılcan Yoğurtlaması: Özellikle Dalaman’da yaygın olarak kullanılan bir meze türüdür. Sılcan bitkisi ve genellikle yumurta kullanılarak hazırlanır.
Kabak Çiçeği Dolması: Muğla’da en çok tüketilen dolma türlerinin başında gelmektedir. Muğla’nın yanı sıra Ege, hatta Akdeniz Bölgesi’nde de tüketilmektedir.
Muğla’da İklim
Akdeniz ikliminin yaşandığı Muğla’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık bir şekilde geçer. İç kısımları kıyıya göre özellikle kış aylarında daha soğuk olur. Temmuz ve Ağustos aylarında artış gösteren turistler ile en kalabalık zamanlarını yaşar. mayıs, haziran ve eylül ayları ziyaret etmek için en ideal aylardır. Denize girmek seyahat planına dahil değil ise sonbaharda Muğla oldukça sakin ve huzurlu olacaktır.
Muğla’da Gece Hayatı
Yerli ve yabancı turist yoğunluğu ile yaz sezonunun en canlı yaşandığı illerden biri olan Muğla’da gece hayatı da oldukça hareketli geçmektedir. Özellikle Bodrum bu hareketliliğin yaşandığı ilçelerin başında gelir. Akşam saatlerinde başlayan eğlenceler sabaha kadar sürer. Barlar sokağında çeşitli tarzlara uygun mekan çeşitliliği bulunmaktadır. Marmaris, Ölüdeniz ve Fethiye’de de canlı bir eğlence imkanı ve birçok mekanı bir arada sunan rengarenk barlar sokağı yer almaktadır. Bunun dışında Muğla Merkezde de gece mekanları bulabilmek mümkündür. Özetle, Muğla’da gecenin erken bitmediği söylenebilir.
Muğla Günlük Harcama
Muğla’da yapılacak olan günlük harcamayı etkileyecek unsur kişisel tercihler olacaktır. Dolayısıyla fiyat aralığının geniş olduğu söylenebilir. Turist yoğunluğu olduğu için belli bölgelerde fiyatlar yüksek olabilmektedir. Bu noktalara takılmamak ekonomik bir avantaj sağlayacaktır.
Muğla’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Otel ya da pansiyon rezervasyonu yaptırırken konumu hakkında önceden bilgi alınmalıdır. Plaj tatili amacı ile gidilip de otelin iç kısımlarda, denizden uzak bir konumda bulunduğu anlaşılırsa olumsuz bir durum yaşanacaktır.
- Şehir içi ulaşımda otobüs ve dolmuşlar kullanılmaktadır. Atatürk stadyumu önünden kalkan otobüsler ile birçok yere ulaşım sağlamak mümkündür.