Doğu Anadolu bölgesinin en önemli turizm bölgesi olan Palandöken, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından rağbet görmektedir. Kayak merkezi, çeşitli aktivite ve spor imkanları ile dikkat çekmektedir.
Palandöken’de Gezilecek Yerler
Ülkemizde gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Palandöken, kendine has bir doğal güzelliğe sahiptir. Erzurum’un ilçesi olmakla birlikte güneyinde kalmaktadır. Özellikle kış aylarında karlarla kaplanınca daha da hoş bir görsellik oluşturur. Palandöken’i asıl özel yapan ise 3100 metreyi aşan yüksekliğidir. Bu yüksekliğinin yanı sıra uzun bir yapıya sahip olması kayak turizminin gelişmesine de katkı sağlamıştır. Palandöken’de kış turizmi sonbaharda başlayıp ilkbaharda sona erir. Bu süre içinde dağlarda kar da bulunmaktadır.
Yakutiye Medresesi
Palandöken kış turizmi ve doğal güzelliği ile üne kavuşmuş olsa da tarihi zenginliğe de sahiptir. Bu zenginliğe örnek gösterilebilecek yapılardan biri de Yakutiye Medresesi’dir. Yapımı 14. Yüzyıla kadar uzanan bu medrese, mimarisi ve tarihi dokusu ile görülmeye değer gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. Bilinene göre medreseyi Cemalettin Yakut yaptırmıştır. Günümüzde ise yaklaşık 27 yıldır müze halinde hizmet vermekte, gelen turistlerin ziyaret ettiği tarihi bir zenginlik olarak görülmektedir.
Çifte Minareli Medrese
Bu medrese günümüzde Anadolu Selçuklu Devleti miraslarından biridir. Tarihi dokusu oldukça etkileyici olan yapı, zamanında Selçuklu hükümdarının kızı için yaptırılmıştır. Tam olarak yapılış tarihi bilinmese de 1200’lü yıllarda yapıldığı söylenmektedir. Yüksekliği ile görkemli bir yapısı vardır. Söylenmese dahi etrafında bulunan turistlerin mutlaka dikkatini çekmektedir. Medrese çinileri de görsellik etkisini arttırmakta, ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır.
Atatürk Müzesi
Daha önce konak olarak kullanılan bu müze, ilçenin gezilmeye değer yerleri arasında önemli bir konumda bulunmaktadır. İsminin ‘’Atatürk Müzesi’’ olmasının neden ise içeriğinde tamamen ona dair eserlerin yer alıyor olmasıdır. Atatürk, 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkmadan önce Erzurum’a uğramış ve şu an müze olarak kullanılan bu yapının içerisinde konaklamıştır. Turistlerin ilgisini cezbedecek bir niteliğe sahip olan müzenin içerisinde Atatürk’e ait birçok eser yer almaktadır. Üç katlı tarihi bir ev görünümündedir. Üçüncü katının yarım oluşuyla farklı bir görünüm sergilemektedir. Sokağından geçildiği zaman üzerindeki Türk bayrağı ve Atatürk resmi ile kolayca tanınabilir.
Abdurrahman Gazi Türbesi
Palandöken’de ziyaret edilebilecek en önemli türbelerden olan Abdurrahman Gazi türbesi özellikle inançlı kişiler için oldukça önemli olmaktadır. Ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen misafirler bu türbeye uğrar, dua ederler. Özellikle Erzurum bölgesinde üne kavuşmuş olan bir türbedir. Bunun dışında ziyaret edilebilecek türbelere ise Pir Ali Baba ve Kümbetli Ahmet Baba türbeleri örnek verilebilir. Türbeler, geleneksel ve klasik mimarisiyle de kendine özgü nitelikler taşımaktadırlar.
Kayak Merkezi
Palandöken’in en önemli simgesi haline gelen kayak merkezi, sadece ülkemizden değil dünyanın çeşitli yerlerinden gelen misafirleri de ağırlamaktadır. Geniş kayak pisti, buz hokeyi salonu ve diğer tüm kış sporlarını yapmaya müsait alanı ile gelişmiş imkanlara sahip olduğu söylenebilir. Bazı uluslararası yarışmalara dahi Palandöken kayak merkezi ev sahipliği yapmaktadır. Kışın tadını doyasıya çıkarmak için tercih edilecek en iyi rotaların başında gelmektedir. Tertemiz havası, yüksek dağı ve kış turizmi odaklı seçenekleri ile verimli bir tatil noktası olabilecek özelliklere sahiptir. Aynı zamanda Türkiye’nin en eski kayak merkezlerinden biridir. 1993 yılından itibaren hizmet vermeye başlamış, her geçen gün imkanlarını geliştirmiş, eğlence olanaklarını arttırmıştır. Yılın altı ayı kış turizmi amacıyla ziyaret edilebilir. Karın en fazla yerde kaldığı yerlerden biri olarak bilinmektedir.
Tüm bu gezilecek yerlere bakıldığı zaman Palandöken’in tarihi ve doğal yönden büyük bir zenginliğe sahip olduğu söylenebilir. Özellikle kış aylarında ziyaret edildiği zaman hem doya doya eğlenilecek hem de tarihi güzellikleri ile kültürel açıdan da verimli bir tatil geçirilecektir. Geleneksel ürünlerin satışa çıkarıldığı çarşısı da ziyaret edilebilir, hediye alınabilir. Bu şehrin yerel özelliklerini de tanımaya yardımcı olacaktır Özellikle konaklamalı bir şekilde tatil yapanlar birçok seçenek için zaman bulabilecektir.
Palandöken’de Ne Yenir?
Palandöken’de yenilebilecek en güzel şeyler, Erzurum mutfağı etrafında şekillenmektedir. Oldukça zengin ve lezzetli bir içeriğe sahip olan Erzurum mutfağını tanımak için Palandöken gezisi değerlendirilmelidir. Kaliteli restoran ya da lokantalarda en çok tercih edilen yemekleri denenmeli, yeni tatlara açık olunmalıdır.
Cağ Kebap: ‘’Yemeden dönmeyin’’ gibi iddialı bir cümle kurulacak ise bu mutlaka cağ kebabı için olurdu. Erzurum’un en meşhur lezzetlerinden biri olan cağ kebap, Palandöken’in soğuk ve karlı atmosferinde daha da lezzetli bir hale gelecektir. Hemen hemen her restoranda kolayca bulunabilir. Yapımında oğlak ya da kuzu eti bulunur. Yöresel bir tarafı olduğu da söylenebilir. İsmini ise yapımında kullanılan şişlerden almıştır. Odun ateşinde pişiriliyor olması daha lezzetli olmasına katkı sağlamaktadır.
Şiş Köfte: Hem Erzurum’un hayvansal gıdalara dayalı mutfağı hem de kış sezonunun etkisi ile ete olan rağbet artmaktadır. Erzurum’da denenmesi gereken bir diğer lezzet de şiş köftedir. Kaliteli bir yerde tadına bakıldığı zaman vazgeçilemeyecektir. Yanında açık ayranla tüketildiği zaman tadına doyulmaz bir lezzet halini aldığı söylenebilir.
Çorbacılar: Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak çorbalara da Palandöken’de doyabilirsiniz. Sık aralıklarla meşhur çorbacılar bulunur ve fiyatı da oldukça ucuzdur. Hem geleneksel hem de klasik çorbaların birçoğu bu çorbacılarda yer almaktadır. Genellikle orta çorbacı adı ile bilinirler.
Kadayıf Dolması: Sıcak ve taze bir şekilde servis edildiği zaman bambaşka bir lezzet sunmakta olan kadayıf dolması için en iyi adreslerden biri Palandöken’dir. Kaliteli ile ün kazanmış yerlerde tüketilebileceği gibi herhangi bir yerde de tadına bakılabilir. Özellikle tatlı severlerin yoğun beğenisini kazanmaktadır.
Balık: Palandöken’de balık restoranları da oldukça kaliteli ve titiz bir hizmet vermektedir. Deniz ürünlerini seviyorsanız güvenle deneyebilirsiniz.
Palandöken’de İklim
Kış turizmi için son derece elverişli bir iklime sahip olan Palandöken, bol miktarda yağış almaktadır. Ortalama sıcaklığı özellikle kış mevsiminde eksilere kadar düşer. Sert ve karasal bir iklim yapısına sahiptir.
Palandöken’de Gece Hayatı
Yerli ve yabancı turist sayısı kış sezonunda artış gösterdiği için gece hayatı da bu aylarda hareketlenmektedir. Konserler, şenlikler, yarışmalar ve eğlenceler düzenlenir. Açık eğlenceler dışında bar tarzı mekanlar da bulunmaktadır. Bunun dışında karın sakin atmosferi ve ateş eşliğinde de huzurlu bir gece geçirilebilir.
Palandöken’de Günlük Harcama
Konaklama fiyatı dahil edilmediği takdirde, yapılan aktivitelere ve yenilen yemeklere göre 100-200 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Palandöken’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Özellikle kayak yaparken daima tedbirli olunmalı, kaliteli ve güvenli malzeme seçimi yapılmalıdır.
- Konaklamak için önceden rezervasyon yaptırılmalıdır.
- Şehir merkezinden otobüs ile Palandöken’e ulaşım sağlamak mümkündür.
- Gezerken sürekli otobüs kullanmak istemeyenler için araç kiralama seçenekleri de mevcuttur.
- Kış sporlarında tecrübesiz kişiler kendilerine uygun olan aktiviteyi tercih etmelidir.
- Dağın özellikle dik kısımları oldukça tehlikelidir, daha önce gidilmeyen yerlerde gezerken dikkatli olunmalıdır.
- Kayak merkezi zorluk derecesine göre bölümlere ayrılmıştır. Seviyenizi göz önünde bulundurarak en uygun tercihi yapmanız her açıdan doğru olacaktır.